Mirisi Motovuna i Buzeta preselili su se ovoga tjedna u samo srce londonskog Mayfaira, gdje je u kultnom Mark's Clubu održana ekskluzivna večera posvećena istarskim bijelim i crnim tartufima. Događaj, organiziran na inicijativu Turističke zajednice Istarske županije uz potporu Karlić Tartufa, vinarije Kozlović i maslinara Červar, okupio je 16 pomno odabranih članova londonske poslovne i društvene elite, dok je više od 50 zainteresiranih ostalo na listi čekanja.
U prostoru Greenhousea goste je dočekao chef Tomas Lidakevicius s jelovnikom od četiri slijeda, u kojem je svaki tanjur slavio tartuf kao glavnu zvijezdu. Vrhunac večeri bio je svečani trenutak kada su tartufi, skriveni pod staklenim zvonima, otkriveni okupljenima: snažna aroma odmah je ispunila prostoriju i izazvala spontani pljesak.
Osim tartufa, posjetitelji su kušali vrhunska istarska vina te svježe ekstra djevičansko maslinovo ulje obitelji Červar iz Novigrada. Kao uspomenu na večer svaki je gost ponio bočicu netom prešanog ulja, simbol zdravlja i vitalnosti istarskog tla.
Ekskluzivno predstavljanje istarskih delicija u Londonu dogodilo se neposredno nakon humanitarne aukcije bijelih tartufa u Sotheby’su, na kojoj je prikupljeno više od 15 tisuća funti za pulski Dnevni centar za rehabilitaciju.
Direktor Turističke zajednice Istre Denis Ivošević naglasio je značaj ovakvih događanja za promociju regije: „Mark's Club predstavlja vrhunac londonske ekskluzive, publiku koja je prepoznala istarski tartuf kao simbol autentičnog luksuza. Ovaj gourmet event pokazao je da Istra, svojim okusima i karakterom, može oduševiti i najprofinjeniju svjetsku publiku.”