Na konferenciji „Zemlja ti je mati”, održanoj 10. prosinca u Puli, ekološki poljoprivrednici i stručnjaci okupili su se na okruglom stolu kako bi raspravili gdje su i kamo žele ići istarska ekološka gospodarstva.
Agronomkinja i savjetnica Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio moderirala je razgovor u kojem su sudjelovali predsjednik udruge Istarski eko proizvod Dorian Siljan, pročelnik županijskog odjela za poljoprivredu Ezio Pinzan, poznata kuharica Ana Ugarković, voditeljica zagrebačkog programa „Eko hrana u školama” Sonja Karoglan Todorović te stručnjak za ekološku poljoprivredu i direktor fondacije Avalon dr. sc. Darko Znaor.
Siljan je odmah otvorio glavnu temu naglasivši kako eko certifikat još ne nosi odgovarajuću tržišnu težinu: „Nitko više ne propituje kvalitetu istarske malvazije ili maslinovog ulja. To su brendovi koje smo izgradili. Ali kod ekoloških proizvoda i dalje se propitkuje kvaliteta, i to je dokaz da eko oznaka nije dovoljno valorizirana.”
Sudionici su se složili da Istarska županija ima sve preduvjete – od pedoklimatskih uvjeta do turističke potražnje – za snažniji iskorak u ekološkoj proizvodnji, no upozorili su na nužnost boljeg informiranja potrošača, organiziranijeg plasmana i jačeg povezivanja s ugostiteljskim sektorom. U raspravi je istaknuto kako škole i javne kuhinje mogu postati važno tržište za lokalne eko proizvođače, što potvrđuje i zagrebački pilot-projekt predstavljen na skupu.
Zaključno, okupljeni su pozvali na zajedničku strategiju koja će ekološkim proizvodima dati istu prepoznatljivost kakvu danas uživaju istarska vina i ulja, uz poruku da se održiva poljoprivreda može pretvoriti u jedan od ključnih aduta regije.