Na splitskim Prokurativama u nedjelju je upaljena druga adventska svijeća manifestacije „Gastroadvent”, čija je ovogodišnja poruka — posuđena sa 3. UN-ove konferencije u Nici — „Neka ocean diše”. Idejna začetnica projekta, nutricionistica Olja Martinić, istaknula je da je more središnja tema Adventa, ali i neiscrpan izvor zdravlja.
„To nije samo hrana, nego i lijek”, naglasila je Martinić, podsjetivši da pigment astaksantin, zaslužan za crvenu boju škampa, kozica, lososa i trlje, slovi kao jedan od najsnažnijih antioksidansa te štiti stanice od oksidativnog stresa.
U program se uključio i splitski Institut za oceanografiju i ribarstvo kako bi se dodatno naglasila važnost pravilnog upravljanja morskim bogatstvom. Posjetitelji su kušali niz jela inspiriranih Jadranom: morsku pizzu s inćunima, fritule s bakalarom, salatu od hobotnice s „ledenim” čipsom, proteinski burger od bijele ribe, jadransku tunu u savuru te bakalar-trokutiće za klizače.
Adventski vijenac od suhe posidonije („lažine”) izradila je Katja Karmelić kako bi skrenula pozornost na očuvanje te „pluća našeg mora”.
„More nas hrani, čuva srce, vid, kožu i cijeli organizam”, poručila je Martinić, podsjetivši prisutne da briga za ocean počinje na vlastitom tanjuru. Uz svijeću koja sada gori za zdravlje mora, organizatori su pozvali građane da tijekom blagdana biraju održive, domaće plodove Jadrana i tako, simbolički, udahnu život svom moru.