Restorani na jadranskoj obali ovo ljeto zjape prazni, a istraživanje reportera Nove TV otkriva razlog koji se sve češće čuje u kuloarima – poskupljenja koja su značajno nadmašila rast plaća.
Reporter Dino Goleš usporedio je aktualne jelovnike s onima iz proteklih godina na slučajnom uzorku lokala diljem obale. „Nisam restorane koji su poskupjeli tražio povećalom, već sam na popularnim stranicama za preporuku restorana pronašao one koji imaju objavljene jelovnike, a potom, kako internet sve pamti, pronašao menije iz prijašnjih godina”, pojasnio je.
Ključni nalazi:
• Od uvođenja eura 2023. nijedan analizirani restoran nije zadržao stare cijene. • Omlet za doručak na Hvaru porastao je s 11 na 13 eura – plus 18 %. • U istom lokalu hamburger je skočio 15 %, sa 13 na 15 eura. • Dagnje na buzaru u Zadru poskupjele su 25 %, s 11,60 na 14,50 eura. • Pizza vegetarijana u Dubrovniku došla je s 95 kuna (12,60 €) na 19 eura – skok od 50 %. • Pizza dalmatina u istom gradu narasla je s 13 na 20 eura, čak 53 %. • Rovinj bilježi sličan trend: tuna burger i pržene lignje sa 10 na oko 15 eura – plus 50 %. • Split prednjači: crni rižoto s 11 na 19 eura (+73 %), ramstek s 19 na 29 eura (+53 %), salata od hobotnice s 10 na 18,5 eura (+85 %).
Istodobno, prosječna neto plaća u Hrvatskoj narasla je sa 1186 eura 2019. na 1451 euro danas, što predstavlja rast od tek 23,5 %. Drugim riječima, troškovi omiljenih jela rasli su dvostruko brže od primanja.
Goleš zaključuje: „Ne treba generalizirati, ali ovo je jedan od razloga koji pokazuje zašto su restorani često prazniji nego prije.”
Matematika je jasna – dok se računi debljaju, novčanici gostiju to više ne prate, pa umjesto pune terase sve češće gledamo – prazne stolove.