Bruxelles – Burger, nekoć jeftina utjeha za gladne, u Europi se pretvara u luksuzno jelo.
„Godine 2023. kilogram junetine koštao je 9 eura. U 2024. skočio je na 10,50. Ove je godine dosegnuo 13 eura. Nemamo izbora nego ponovno dignuti cijenu“, kaže Metin, vlasnik irskog puba Kitty O’Shea’s tik do sjedišta Europske komisije, dok između dvije ture piva zbraja troškove.
Ništa drukčije nije ni drugdje. U studenome su otkupne cijene trupova mladih goveda u EU bile za 30 % više nego godinu ranije, a u Grčkoj se maloprodajna cijena mljevene junetine gotovo udvostručila.
Ključ je jednostavna ekonomija: ponuda pada, potražnja ostaje snažna – osobito za prerađevinama s dodanom vrijednošću poput burgera. Iako ukupna potrošnja govedine stagnira, struktura potrošnje se mijenja. Sve se češće traži mljeveno meso, oblikovano u sočnu pljeskavicu – fenomen koji stručnjaci nazivaju „burgerizacijom ukusa“.
Yari Vecchio, istraživač poljoprivredne ekonomije sa Sveučilišta u Bologni, objašnjava da je riječ o širem „industrijaliziranju nepca“: „Potrošači sve više preferiraju meke, lako žvakljive teksture i trenutni okus.“ Mljevena junetina sama po sebi jest jeftinija od odreska, dodaje, ali prerada u pattie podiže cijenu i profit prebacuje sa farmera na prerađivače koji kontroliraju teksturu, okus i konačnu kvalitetu. Tako „gourmet burger“ od 15 eura često sadrži jeftinije meso nego odrezak, no ostaje skup.
Pad stada ključni je problem. „Godine 2005. u EU je bilo oko 80 milijuna goveda za meso; 2024. ta je brojka pala na 72 milijuna, i to unatoč proširenju Unije“, navodi Paolo Patruno iz udruženja europske mesoprerađivačke industrije.
Posljedice se osjećaju i u Francuskoj. „Zbog bolesti plavog jezika lani smo izgubili 200 000 teladi, što se sada odražava na broj krava“, upozorava Cédric Mandin iz udruge francuskih uzgajivača FNB. Dodatno, sve stroži propisi o dobrobiti životinja, viši troškovi proizvodnje i birokracija tjeraju stočare iz posla.
Farmeri, doduše, trenutno uživaju u višim otkupnim cijenama. „To je sjajna vijest za proizvođače koji su godinama radili ispod realne cijene“, priznaje Mandin. No, dugoročno ne vjeruje da će to zaustaviti odumiranje sektora: „Trebaju nam mladi. Pola naših uzgajivača starije je od pedeset, a prepreke za ulazak ogromne.“
Brine ih i rast uvoza jeftinije junetine. Uvoz govedine u EU porastao je za 13 % ove godine, mahom iz južnoameričkih zemalja. Mandin strepi od eventualnog trgovinskog sporazuma EU-Mercosur koji bi „kao mač nad glavom“ mogao širom otvoriti vrata mesu iz Argentine, Brazila, Paragvaja i Urugvaja – regije s golemim viškom proizvodnje.
Za sada, međutim, cijene burgera nastavljaju rasti, a vlasnici barova poput Metina već pripremaju nove cjenike. Kupci će, čini se, morati posegnuti dublje u džep kad požele klasičnu kombinaciju piva i pljeskavice.