Kišni četvrtak u Gradskoj knjižnici Rijeka zamirisao je kavom, čokoladom i panettoneom. Na poziv American Cornera riječku je knjižnicu okupirala Bojana Matek, poznata gastro blogerica iza profila Bokylicious, kako bi petnaestak okupljenih naučila pripremiti – i odmah kušati – dvije varijante omiljene talijanske slastice.
„Tiramisu je klasik, ali ujedno savršena podloga za igru sastojcima”, objasnila je Bojana dok je miješala kremu. Polaznicima je pokazala kako bez kuhinjske aparature izraditi baznu smjesu, zatim redati piškote i kriške panettonea u staklenke, te sve zaokružiti božićnim začinima. Budući da radna kuhinja u knjižnici nema štednjak, preskočeno je klasično tučenje jaja na pari: „Kod kuće taj korak nikad ne propuštam, ovdje smo morali pojednostavniti postupak”, dodala je.
Program je dio besplatnih predblagdanskih aktivnosti koje knjižnica nudi građanima, a Bojana ističe da joj format bez pećnice smanjuje stres: „Prošle godine smo s pećnicom bili opasno blizu polica punih knjiga”, našalila se. Uz tiramisu, spomenula je da joj je božićni repertoar neizbježan bez starinskih vanili-kiflica, premda svake sezone rado uvede nešto novo.
Radionica je završila fotografiranjem i ponosnim nošenjem desertnih staklenki kući – slatki podsjetnik da se i među knjigama može naučiti ponešto ukusno.