Baranjski fiš-paprikaš ponovno je opravdao glas najboljega – ovoga puta zahvaljujući učenicima Područne škole Batina koji su na međunarodnom natjecanju „Od Pakša do Apatina” u Baiji pobijedili 55 ekipa iz Mađarske, Srbije i Hrvatske.
Devet učenika viših razreda – Daria Kopić, Anamaria Đurin, Dolores Kučera, Leona Kubik, Adela Simić, Tijana Hana Guljaš, David Avdičević, Vito Takač i Teo Eđed – sami su ložili vatru, čistili luk, pripremali Dunavsku ribu i začine te u prvom krugu osvojili prvo i drugo mjesto. U finalu su otišli korak dalje: kući su donijeli zlatni i srebrni pehar.
Voditeljica Karolina Hegeduš, učiteljica mađarskog jezika, istaknula je da stariji nisu smjeli dotaknuti kotliće: „Kući se vraćamo s najsjajnijim odličjima, što dovoljno govori o Baranji kao regiji u kojoj se sigurno kuha najbolji fiš na svijetu, posebice uz Dunav.”
Natjecanje, koje sedmu godinu zaredom organizira Udruga prvaka bajskog fiša, okuplja osnovnoškolce i srednjoškolce iz cijelog Karpatskog bazena kako bi očuvali tradicionalni recept. Za mlade Batinarce taj je recept već dio obiteljske svakodnevice. „Često kuham fiš s djedom i tatom, a ovo je bilo prvi put da njih nije bilo”, rekla je Daria, dok je Vito dodao da tajna pobjedničkog okusa ostaje „mala školská tajna”.
U Baranji se fiš kuha stoljećima, a gotovo svako selo ima svoju fišijadu. Učenici iz Batine dokazali su da tradicija ima sjajnu budućnost – i možda zaslužili pozivnicu za Nacionalnu fišijadu u Belom Manastiru kako bi i seniorima pokazali kako izgleda šampionski kotlić.