Koalicija vodećih stručnjaka za sigurnost hrane i onkologiju pozvala je britansku vladu da zabrani upotrebu nitrita u prerađenom mesu poput slanine, šunke i kobasica, upozoravajući da je taj konzervans povezan s tisućama slučajeva raka debelog crijeva i milijardama funti troškova liječenja.
Prema njihovoj analizi podataka Cancer Research UK i stručnog časopisa British Journal of Cancer, oko 5 400 novih dijagnoza raka debelog crijeva godišnje u Ujedinjenom Kraljevstvu može se povezati upravo s redovitom konzumacijom prerađenog mesa. Procjenjuje se da je Nacionalna zdravstvena služba (NHS) u posljednjem desetljeću na liječenje tih bolesnika potrošila više od 3 milijarde funti, uz prosječan trošak od 59 000 funti po pacijentu.
Nitriti se dodaju kako bi meso zadržalo ružičastu boju i dulji rok trajanja, ali prilikom prerade i termičke obrade nastaju nitrozamini – spojevi za koje se zna da uzrokuju rak. Već deset godina prerađeno meso nalazi se na popisu kancerogena Grupe 1 Svjetske zdravstvene organizacije, u istoj kategoriji rizika kao duhan i azbest, no unatoč tome, tvrde znanstvenici, britanska vlada nije poduzela gotovo nikakve korake kako bi smanjila izloženost potrošača.
„Desetljeće nakon izvješća WHO-a, vlada Ujedinjenog Kraljevstva nije učinila gotovo ništa kako bi smanjila izloženost nitritima… Svaka godina odgode znači više sprječljivih karcinoma, više pogođenih obitelji i veći pritisak na NHS”, izjavio je profesor Chris Elliott, osnivač Instituta za globalnu sigurnost hrane.
Koalicija je ministru zdravstva Wesu Streetingu predala pismo u kojem traži: • jasna upozorenja o riziku od raka na prednjoj strani pakiranja mesa konzerviranog nitritima; • dugoročni plan potpunog ukidanja nitrita, uz regulatorni nadzor i financijsku potporu manjim proizvođačima za prelazak na sigurnije, prirodne alternative.
Stručnjaci podsjećaju da se za svakih 50 grama prerađenog mesa dnevno – otprilike dvije kriške slanine – rizik od raka debelog crijeva povećava za 18 %. Danas čak 90 % slanine na britanskom tržištu sadrži nitrite, dok takozvana „gola” slanina bez tih dodataka zauzima tek pet do deset posto udjela.
Profesor Robert Turesky sa Sveučilišta u Minnesoti, jedan od autora izvornog izvješća Svjetske zdravstvene organizacije, naglašava: „Kada je izvješće IARC-a objavljeno 2015. godine, dokazi koji povezuju prerađeno meso s rakom bili su jaki. Desetljeće kasnije, još su jači i vjerojatno su se pojavili mnogi karcinomi koji se mogu spriječiti. Dokazi sada pozivaju na djelovanje javnog zdravstva.”
Koalicija je sličan apel uputila i europskom povjereniku za zdravlje, napominjući da Europska unija već postupno snižava dopuštene količine nitrita.
Rak debelog crijeva četvrti je najčešći tumor u Ujedinjenom Kraljevstvu, s oko 44 000 novih slučajeva godišnje. Broj dijagnoza u dobnoj skupini 25 – 49 znatno raste, a stručnjaci procjenjuju da se više od polovice ukupnih slučajeva ove bolesti može spriječiti promjenom životnih navika, među kojima je i smanjenje unosa prerađenog mesa.
Trenutačne smjernice NHS-a preporučuju ograničenje prerađenog mesa na najviše 70 grama dnevno, dok međunarodne organizacije poput Svjetskog fonda za istraživanje raka savjetuju da se takvi proizvodi jedu „što rjeđe, ako uopće”.
Znanstvenici stoga zaključuju kako je uklanjanje nitrita iz prehrambenog lanca „najbrža i najsigurnija” mjera za smanjenje rizičnih izloženosti i spašavanje tisuća života u nadolazećim godinama.