Kronične upale povezane su s umorom, probavnim tegobama i bolestima srca, no svakodnevna uporaba maslinovog ulja nudi jednostavan način da se rizik znatno smanji.
Znanstvenici ističu da je tajna u bogatom sastavu tog temeljnog sastojka mediteranske prehrane. Maslinovo ulje sadrži alfa-linolensku kiselinu, biljnu omega-3 masnoću koja se u organizmu pretvara u EPA i DHA – spojeve poznate po snažnom protuupalnom djelovanju. Tu su i polifenoli te oleokantal, tvar zaslužna za karakterističan „papreni” okus ulja i sposobnost blokiranja upalnih enzima. Vitamin E dodatno štiti stanice od oksidativnog stresa i jača imunitet.
Istraživanja pokazuju da najveću korist donosi dnevni unos između pola i tri žlice. Uz to, stručnjaci preporučuju kombinirati ulje s povrćem, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima te ribom bogatom omega-3 masnoćama poput lososa ili sardina.
Praktična primjena: • završni „touch” jelima – nekoliko kapi na juhu ili salatu sačuvat će nutrijente i pojačati okus; • umak za kruh – ulje s prstohvatom origana, papra i čilija zdrava je zamjena za maslac; • baze za marinade – pomiješano s limunom, senfom i svježim začinima omekšava meso, ribu ili tofu i obogaćuje ih korisnim mastima.
Redovita, umjerena uporaba maslinovog ulja tako predstavlja jednostavan potez kojim se može ublažiti upala i pridonijeti zdravlju srca.