Berba maslina širom Istre ulazi u završnicu, a Vodnjan već postavlja veliki šator u srcu grada. Od 14. do 16. studenoga ondje će se održati 19. izdanje Dana mladog maslinovog ulja – manifestacije koja je, prema riječima vodnjanskog maslinara Sandija Chiavalona, „jedini pravi trenutak da se mlado ulje predstavi dok je najsvježije”.
Chiavalon, jedan od pokretača događaja, podsjeća da je ideja rođena prije dva desetljeća na degustaciji u Zagrebu gdje je, uz Renea Bakalovića i Anu Ugarković, zaključio da tržište zanemaruje ulje netom nakon preše. „Svi su čekali prodaju u proljeće, a upravo je tada ulje najbolje”, prisjeća se. Viziju je predstavio udruzi Agroturist, u kojoj su bili pokojni Franko Raguž, Ante Sušić, Dušan Debeljuh, Lucio Toffetti i Stanislav Rojnić. Danas je mlado maslinovo ulje, naglašava, „jedan od najprepoznatljivijih hrvatskih poljoprivrednih proizvoda”.
Povratak sajma u centar grada vidi kao ključan korak nakon godina „stegnutog formata”. Očekuje veliku posjećenost: gosti tradicionalno stižu iz Zagreba i Ljubljane, ali i iz Srbije, Njemačke te Austrije. „Nadam se da će šator biti pun i da ćemo manifestaciju vratiti na staze koje zaslužuje, pogotovo iduće godine kad slavimo jubilarni 20. rođendan”, kaže.
Napredak tehnologije, dodaje, donio je i novu razinu kvalitete. Posjetitelji će kušati neka od najboljih svjetskih ulja, a publika je danas informiranija: raspravlja o aromama rajčice ili zelene trave, a rijetko tko više pita zašto je ulje gorko ili pikantno.
Chiavalon zaključuje da je upravo sinergija znanja, tradicije i suvremenih tehnika zaslužna što „danas jedemo najbolja maslinova ulja u povijesti”. Vodnjan se, čini se, sprema to još jednom dokazati.