Na riječkoj tržnici ovih se dana čuje više uzdaha nego uobičajenog cjenkanja. Kupci se žale da je ponuda plave ribe oskudna, a ondje gdje ribe ima, cijene nervozno skaču.
Najveće iznenađenje dočekalo je one koji su tražili srdele ili skušu – glavne plave ribe nije bilo dovoljno ni za jutarnji val kupaca. „Slaba je ponuda plave ribe. Onu koju sam tražio, nisam našao”, požalio se prolaznik, svjesno odustavši od kupnje.
Prve ovogodišnje marune već su se pojavile, ali njihova je cijena 8,50 eura po kilogramu. Jedan je prodavač pola brojke 8 zaklonio marunima pa su znatiželjni kupci nakratko pomislili da koštaju samo 0,50 eura.
Ni na zelenom dijelu tržnice stanje nije bajno. Kilogram pomidora, blitve ili mrkve drži se oko četiri eura. Grožđe na akciji stoji dva eura, dok se šljive nude po tri.
Visoki iznosi na ribarnici mnoge su odvukli u obližnji mesni paviljon, gdje je gužva svakim danom sve veća. Pileći file prodaje se za 7,99 eura i trenutačno je jedna od traženijih stavki. Student glume Ernest Belošević objasnio je zašto rado poseže za piletinom: „Omjer proteina i masti je ono što je čini posebnom i nezamjenjivom. Tržnica je pozornica stvarnog života, a kazalište je pozornica na kojoj taj isti život postaje priča.”
Dok kupci taktiziraju između ribarnice, zelenog i mesnog dijela, zajednički je nazivnik jednostavan – cijene paraju nebo, a pronalazak povoljnih komada sve je teži. Rijeka tako i dalje traži ravnotežu između gastronomske tradicije i sve tanjih novčanika svojih stanovnika.