Virovitičko-podravska županija posljednjih se godina pretvara u prvorazrednu vinsku adresu. Dok su do 2020. prestižne nagrade Decanter s ovoga područja odlazile isključivo u ruke PP-a Orahovica, od 2021. medalje stižu i iz virovitičkoga vinogorja – dosad čak 17, dok je orahovački kraj svojim policama pridodao još više od deset novih odličja.
Ključ za nagli uzlet bila je 2021. godina i otvaranje Tehnološko-inovacijskog centra Virovitica. U sklopu centra djeluje laboratorij za analizu vina, a predvodi ga jedna od najcjenjenijih hrvatskih enologinja Ivana Nemet. „S ponosom mogu reći da smo postali mjesto na koje vinari svakodnevno donose uzorke, dobivaju analize i savjet enologa”, istaknula je Nemet, dodajući kako je baza klijenata u pet godina rada izrasla u „veliku obitelj” koja neprestano raste.
Uloga centra nije samo laboratorijska; kroz edukacije i kontinuirano mentorstvo hobi-vinari pretvaraju se u ozbiljne proizvođače čija su vina danas – kako pokazuju nagrade – spremna za najzahtjevnija tržišta. „Najponosnija sam na sve te ljude koji nisu odustali”, kaže Nemet. „Njihov uspjeh gledam i kao svoj.”
Što se tiče aktualne berbe, enologinja prenosi optimizam iz podruma: 2025. pamti se kao „rekordna godina” po urodu i „lijepim fermentacijama”. Trenutačno se, dodaje, najviše razgovara o stilu u kojem će nova vina dozrijevati, no očekivanja su visoka: „Zadovoljstvo je veće kad nakon naše suradnje svi budemo nagrađeni medaljama i visokim ocjenama.”
Rast kvalitete prati i rast broja vinara – Virovitičko-podravska danas ima više etiketiranih proizvođača nego ikad prije, a svake godine pojavljuju se nova imena s vrhunskim vinom. Trend pokazuje da će se „Oscari za vino” i dalje slijevati u podrume županije, potvrđujući reputaciju regije kao nove hrvatske vinske oaze.