Ribari s Kvarnera i zapadne Istre proživljavaju najgori listopad otkako pamte mreže. Za razliku od dosadašnjih jeseni, kada je prvi „mrak” donosio izdašne količine srdele i inćuna, ove godine lov se gotovo pretvorio u potragu.
• Deset noći na moru donijelo je tek šest radnih izlazaka, a čak tri puta posade su se vratile „sa suhom mrežom”. • Prosječna veličina ulovljenog inćuna pala je na oko 65 komada po kilogramu, dok su se pojedine večeri u mrežama našli i primjerci od čak 100 komada po kilogramu – gotovo neupotrebljivi za izvoz i preradu. • Državna Uprava ribarstva zbog premalene ribe uvela je privremenu zabranu plivaricama – srdelarima na više lokacija, zasad do 15. studenoga. Nakon toga slijedi četverodnevno praćenje stanja pa je izgledno produljenje zabrane do kraja godine, kad ionako počinje lovostaj.
„U životu ovo ne pamtim”, kazao je najiskusniji član jedne riječke flote, navodeći da je ranije bilo tek sporadičnih „suhih” izlazaka, a sada u jednoj noći čak četiri od pet brodova ostaju praznih mreža.
Predatori iznad kvota
Ribari za kolaps ulova najviše krive nekontrolirano umnožene tune i dupine. Procjenjuju da tuna dnevno pojede oko 10 % vlastite težine, što prema njihovim izračunima premašuje ukupni godišnji ulov plivaričara. Dodatni teret predstavljaju rebraši koji pune mreže i povećavaju težinu dizanja, a nemaju tržišnu vrijednost.
Istodobno, flota hrvatskih tunolovaca ovog je ljeta propisanu kvotu potrošila u Sredozemlju, što je, tvrde ribari, ostavilo „puno više gladnih usta” u Jadranu.
Zašto je riba tako sitna?
Znanstvenici zasad nemaju definitivan odgovor. Neki stručnjaci tvrde da mala riba sugerira dobar ovogodišnji mrijest i da ju treba poštedjeti kako bi se barem jednom izmrijestila. Ribari pak nagađaju kako su klimatske promjene pomaknule vrijeme mrijesta pa je riba ostala nedorasla za tržište.
Bivše generacije pamte ulove kada je u kilogram stalo 33 do 35 srdela; danas je i 50 komada po kilogramu „odlično”. Dok se ne utvrdi uzrok, flota ostaje prikovana uz vez, a budućnost male plave ribe seli se sa štandova na znanstvene stolove.