Na kamenitim terasama oko Oprtlja i drugim istarskim maslinicima krenula je ovogodišnja berba. Iako je ploda nešto manje nego lani, proizvođači s olakšanjem ističu da je maslina zdrava i bogatija uljem.
Luciana Vizitin opisuje kako rad na strmom terenu traži i snagu i spretnost: „Na ovim terasama nije baš lagano brati, ali trudimo se. Naporno je jer je sklisko.”
Štete od maslinove muhe, koja je ove sezone prijetila cijelom poluotoku, uspješno su suzbijene mamcima i pravodobnim tretmanima. Nerina Tomažić, koja njeguje oko 600 stabala, zadovoljna je rezultatom: „Za sada je plod lijep, zdrav, jer smo uspjeli na vrijeme sačuvati, odraditi što se mora.”
Manji prinos, veća kvaliteta Klaudio Ipša procjenjuje da će ove godine ubrati oko 80 % prošlogodišnjeg uroda, no kvaliteta ga ohrabruje. Slično potvrđuju i prve analize u uljarama. Ivan Ipša opisuje ulje koje upravo poteče iz preše: „Aromatika im je lijepa, voćna. Nisu preintenzivna, preagresivna i napadna.”
Randman – omjer dobivenog ulja i količine ploda – kreće se oko 13 litara na 100 kilograma maslina, što je osjetno bolje nego 2022. godine. „Nakon dvadeset godina što imam uljaru, lani su bili najgori randmani u dvadeset godina”, podsjetio je umaški uljar Danijel Kraljević.
Cijena ostaje visokokvalitetna Potrošači za vrhunsko istarsko ekstra djevičansko ulje i dalje trebaju izdvojiti oko 20 eura za pola litre. „To su visokokvalitetna ulja i ona mogu držati cijenu”, kaže Klaudio Ipša.
Renome istarske kapljice potvrđuje i najnovije izdanje svjetskog vodiča za ekstradjevičanska ulja u kojem se među 500 najboljih našlo čak 73 iz Istre.
Berba će potrajati još nekoliko tjedana, a proizvođači se nadaju da će dobra ulja, unatoč manjem prinosu, ponovno potvrditi status Istre kao jedne od vodećih svjetskih maslinarskih regija.