Rijeka i cijeli riječki prsten 10. rujna postaju pozornica velikog gastronomskog susreta. Na Trsatskom kaštelu od 16 do 21 sat održat će se manifestacija „Jačanje imidža gastronomije Rijeke i riječkog prstena – Mozaik okusa i doživljaja”, projekt Turističke zajednice grada Rijeke koji želi objediniti proizvođače, ugostitelje, turističke djelatnike i sve ljubitelje dobrog zalogaja.
„Mozaik okusa zamišljen je kao spoj tradicije i suvremenog pristupa gastronomiji – prilika da zajedno ispričamo priču našega kraja kroz okuse, mirise i doživljaje”, poručuje direktor riječke Turističke zajednice Petar Škarpa. Dodaje da događanje nije „samo festival hrane” nego poziv na zajedništvo i najava 2026. godine, kada Kvarner nosi titulu Europske regije gastronomije.
Šetnja kroz okuse počinje izložbeno-prodajnim dijelom na kojem će turističke zajednice s partnerima predstaviti lokalna vina, sireve, ulja, slastice i gotova jela. Posjetitelji će moći kušati, ali i kupiti delicije te razgovarati s proizvođačima o tajnama obiteljskih receptura.
Od 17 do 18 sati pozornica će oživjeti pričama „Kako nastaju naša jela”. Kroz demonstracije kuhanja chefovi će otkriti postupke pripreme, stare običaje i anegdote iz kuhinja Gorskog kotara, otoka i obalnih mjesta.
Središnji dio programa čini panel „Gastro identitet regije – od tradicije do brenda” (18.30–19.15). Ugledni kuhari i gastronomski stručnjaci raspravljat će o putu koji tradicionalna jela trebaju prijeći da bi postala prepoznatljiv brend, kao i o pripremama za 2026. godinu.
Zabavu donosi interaktivni kviz (19.30–20.00) u kojem će se nagrađivati najbolje poznavatelje lokalnih namirnica i kulinarske baštine. Večer završava uz glazbu i „otvoreni mikrofon” (20.00–21.00) – voditelj Neno Pavinčić pozvat će posjetitelje da podijele sjećanja na okuse djetinjstva i jela koja ih vežu uz rodni kraj.
Ulaz na manifestaciju je besplatan, a organizatori poručuju da je cilj ‒ uz dobru hranu i vinom začinjene priče ‒ stvoriti osjećaj zajedništva i ponosa na bogatu kulinarsku baštinu Kvarnera.