Dugotrajno ulaganje u skupu kozmetiku često ne donosi željene rezultate ako prehrana ne prati ciljeve njege iznutra. Stručnjaci upozoravaju da se stanje kože neminovno odražava na jelovniku, a tri jednostavne navike mogu napraviti vidljivu razliku.
-
Raznolikost na tanjuru Što je veći spektar boja, to je koža zahvalnija. Biljna hrana – voće, povrće, mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke i začini – hrani crijevnu mikrofloru čiji se uravnotežen rad izravno očituje na licu. Preporuka je uvrstiti najmanje pet različitih biljnih namirnica dnevno kako bi organizam dobio širok raspon antioksidansa, vitamina i vlakana zaduženih za obnovu i zaštitu kože.
-
Stabilan šećer u krvi Nagla kolebanja glukoze potiču upalne procese i ubrzavaju razgradnju kolagena, što rezultira aknama i beživotnim tenom. Rješenje nije u potpunom izbacivanju ugljikohidrata, nego u pametnom kombiniranju. Uz svaku porciju ugljikohidrata poželjno je dodati proteine ili zdrave masti – primjerice grčki jogurt i orašaste plodove u zobenu kašu ili piletinu i povrće uz integralnu tjesteninu. Takvi obroci drže energiju postojanom i smanjuju upalu.
-
Dovoljan unos proteina Proteini su temeljni „građevni blokovi” kože. Kada ih nema dovoljno, obnova tkiva usporava, a koža gubi vlažnost i čvrstoću. Stručnjaci savjetuju da svaki obrok sadrži izvor proteina, poput jaja, ribe, grahorica ili mliječnih proizvoda. Osobama koje redovito vježbaju ili se oporavljaju od oštećenja kože preporučuje se još veći unos kako bi se ubrzala regeneracija.
Usvajanje ovih navika može već u nekoliko tjedana donijeti vidljivo glađu, elastičniju i otporniju kožu – bez potrebe za dodatnim, skupocjenim preparatima.