Prof. dr. sc. Marina Krvavica, predavačica na stručnim studijima Poljoprivreda krša i Prehrambena tehnologija na Veleučilištu „Marko Marulić” u Kninu, upozorila je da se javnost svakodnevno suočava s nizom netočnih tvrdnji o hrani i prehrani.
Govoreći za fact-checking platformu osječkog Sveučilišta Food fact, Krvavica je posebno demantirala dvije glasne dezinformacije:
- dalmatinski pršut navodno se proizvodi od mađarskih butova;
- u domaćoj se piletini rutinski nalaze visoke razine antibiotika.
„Smatram da nema dovoljno provjerenih kanala koji pravilno educiraju javnost o zdravim prehrambenim navikama”, istaknula je. Dodala je da se nekad ključna uloga tradicionalnih medija gubi pred društvenim mrežama na kojima lažne tvrdnje brže cirkuliraju.
Prema njezinim riječima, neutemeljene optužbe o podrijetlu sirovine za dalmatinski pršut i alarmantne priče o antibioticima u piletini stvaraju nepotreban strah među potrošačima i mogu nanijeti štetu proizvođačima. Krvavica je pozvala struku da pronađe nove načine edukacije te naglasila važnost provjerljivih informacija i transparentne komunikacije u prehrambenom sektoru.