Topla voda koja iz slavine izlazi ispod 60 °C idealno je stanište za razmnožavanje bakterija, upozoravaju belgijski stručnjaci za mikrobiologiju i javno zdravstvo.
„Idealna temperatura za većinu bakterija je 37 °C, a posebno brzo rastu u rasponu od 25 do 45 °C”, pojašnjava mikrobiolog Desguin Benoit s Katoličkog sveučilišta u Louvainu. Upravo je to temperatura koju često bilježe bojleri i cijevi u kućanstvima, osobito ako se topla voda ne zagrijava dovoljno visoko.
Rizik se dodatno povećava kada voda miruje. Tijekom vikend-odlazaka ili duljih putovanja dio vode ostaje „zarobljen” u cijevima, stvarajući tzv. zaostalu vodu. „Stagnacija potiče rast bakterija. Nakon povratka najbolje je pustiti vodu da teče nekoliko minuta”, savjetuje Carole Schirvel iz sveučilišnih klinika Saint-Luc.
Uz to, nagle promjene temperature mogu uzrokovati toplinske i kemijske udare u instalacijama. Na unutarnjim stijenkama cijevi tada nastaju biofilmovi – sluzave naslage u kojima se bakterije razmnožavaju. Ako se biofilm odlijepi, bakterije se šire cijelom mrežom tople vode.
Glavna prijetnja je legionela, uzročnik legionarske bolesti – rijetkog, ali opasnog oblika upale pluća. Do zaraze dolazi udisanjem mikroskopskih kapljica (aerosola) kontaminirane vode, primjerice pod tušem. Inkubacija traje u prosjeku pet do šest dana, a rizičniji su stariji od 50 godina i muškarci.
Iako je legionarska bolest rijetka, povijest bilježi zapažene epidemije: prva je zabilježena 1976. u hotelu u Philadelphiji, kada su oboljeli sudionici skupa američkih veterana. Od tada su pojedinačni slučajevi i manja žarišta prijavljeni diljem Europe, najčešće u hotelima i objektima za odmor.
Kako smanjiti rizik: • održavati bojler na najmanje 60 °C; • puštati vodu da teče nekoliko minuta nakon duljeg izbivanja; • redovito čistiti i, po potrebi, dezinficirati tuš crijeva i slavine; • osobama oslabljenog imuniteta preporučuje se posebna pažnja pri tuširanju u nepoznatim smještajima.
Stručnjaci napominju da redovito održavanje instalacija i jednostavne higijenske mjere znatno smanjuju mogućnost razvoja legionele i drugih štetnih mikroorganizama.