Rijeka je dobila novu enogastronomsku atrakciju: u restoranu Municipium predstavljena je prva serija „Templarskog vina”, projekta Udruge za gastronomsku kulturu i baštinu Taste of Adriatic. Cilj inicijative je oživjeti srednjovjekovnu baštinu templara i povezati je s hrvatskom vinskom tradicijom.
• U projektu zasad sudjeluje šest vinara iz Istre i Kvarnera, a svaki je za tržište izdvojio tek 225 litara, koliko stane u jednu barrique bačvu.
• Vinari i vina:
– Ivica Dobrinčić (Vrbnik), Kapitul
– Ivan Kadum (Buići), refošk iz amfore
– Miroslav Palinkaš (Vinodol), Cabernet Sauvignon Barrique
– Marino Rossi (Vižinada), Malvazija Templara iz amfore
– Valter Valenta (Kaldir), Teran Dionigi
– Josip Vorić (Vižinada), Malvazija Anima iz amfore
Sommelier Filip Rossi, najmlađi u Hrvatskoj s trećim stupnjem sommelierske titule, opisao je svako vino, naglasivši spoj tradicionalnih metoda i suvremene tehnologije.
Voditelj projekta Matija Jagodin istaknuo da „templarska vina” simboliziraju povezanost zemlje, ljudi i povijesti, a predsjednik udruge dr. sc. Vedran Obućina najavio širenje brenda na ostale hrvatske vinske regije, osobito Ravne kotare, gdje su templari nekoć bili iznimno aktivni.
Restoran Municipium, koji vode Jasna i Zoran Cunjak, priprema posebne jelovnike za sljubljivanje s ovim limitiranim izdanjem. Sljedeći korak je radionica o templarskim vinima na zagrebačkom sajmu Vinocom krajem studenoga u hotelu Esplanade.
Organizatori vjeruju da će projekt do početka 2026., kada Kvarner nosi titulu Europske regije gastronomije, okupiti najkvalitetnija vina cijele Hrvatske i stvoriti ekskluzivnu listu butelja koje čuvaju duh templara.