Međunarodni festival „Taste Mediterranean” prvi će put od 11. do 14. rujna gostovati na Kvarneru, a program je predstavljen u hotelu Bellevue u Malom Lošinju.
Festival u svom 13. izdanju premijerno dolazi na područje koje je, zajedno s gošćom Gozom i Kretom, za iduću godinu ponijelo titulu Europske regije gastronomije. Dosad se održavao u Šibeniku, Rovinju, na Hvaru i u Splitu.
Na Lošinju će sudjelovati šest lokalnih partnera: restorani Alfred Keller (hotel Alhambra), Bava (hotel Bellevue), Cigale (uvala Čikat), Bocca vera i Deveron u središtu grada te ugostiteljski smjerovi Srednje škole Ambroza Haračića.
Direktorica festivala Ingrid Badurina Danielsson naglasila je kako manifestacija „spaja i ujedinjuje zemlje Mediterana” te je dosad dovela 160 vrhunskih chefova u Hrvatsku. Najavila je večeri u paru domaćih i gostujućih kuhara, edukacije za srednjoškolce i stručni skup u Muzeju Apoksiomena posvećen temama „Identitet na tanjuru” i „Povratak korijenima”.
Irena Peršić Živadinov iz Turističke zajednice Kvarnera istaknula je da se regija oslanja na odanost svojih gostiju i dobar omjer cijene i kvalitete, dok je Dalibor Cvitković iz lošinjske turističke zajednice podsjetio kako se festival odvija usporedno s manifestacijom „Lošinjskim jedrima oko svijeta – Losinava”, ove godine u partnerstvu s Venecijom.
Zoran Pejović iz kompanije Jadranka turizam naglasio je da je vrhunska gastronomija jedan od glavnih razloga povratka posjetitelja na otok.
Organizatori očekuju da će spoj mediteranskih okusa, edukacije i kulturne baštine dodatno učvrstiti Lošinj na karti kulinarskih destinacija Hrvatske.