Sveti Petar u Šumi ovog će vikenda ponovno zamirisati na češnjak, vino i svježe mljeveno meso: u nedjelju se održava Svjetski dan istarske kobasice, manifestacija posvećena najpoznatijem simbolu istarske prašćine.
Organizatori najavljuju povratak starinskim običajima – autentičnu demonstraciju kolinja kakvo je desetljećima okupljalo obitelji i susjede u istarskim selima. Majstori će uživo prikazati svaku fazu: od obrade mesa i bekarenja do soljenja, sušenja i punjenja crijeva. Posjetitelji će moći kušati svježe pripremljene kobasice te tradicionalna jela koja se služe na dan prašćine.
Program počinje u 12.00 sati svečanim otvaranjem u Hrvatskoj kući kobasica. Već u 12.30 kreću demonstracije kolinja, prodaja proizvoda i prve degustacije, a točno u 16.00 sati slijedi zajedničko kušanje jela od prašćine. Završetak je predviđen u 20.00 sati.
Zabavni dio donosi dvije nagradne igre. Odrasli će u izazovu „Pogodi kobasicu” pokušati prepoznati različite vrste domaćih kobasica samo prema mirisu i okusu, dok će se djeca u „Lovu na kobasicu” kroz igru upoznati s tajnama njihove pripreme. Za glazbenu kulisu brine se Etaloni bend.
Sveti Petar u Šumi, često nazivan zavičajem istarske kobasice, poziva obitelji, gurmane i znatiželjne turiste na dan ispunjen mirisima dima, domaćim okusima i zvukom harmonike. Ulaz je slobodan, a organizatori poručuju: „Dođite gladni i spremni na druženje – sve ostalo je naša briga.”