Slatkiši, zaslađene žitarice za doručak i sladoled nalaze se na vrhu popisa hrane koja koči metabolizam i potiče nakupljanje kilograma, upozoravaju liječnici i nutricionisti.
• Slatkiši
Endokrinolog dr. Zeeshan Afzal ističe da proizvodi poput čokoladica, peciva i gaziranih napitaka „uzrokuju nagli skok šećera u krvi, nakon čega slijedi pad koji dovodi do umora i tromosti”. Prevelik unos dodanog šećera i rafiniranih ugljikohidrata, dodaje, pojačava kronične upale u tijelu, što dodatno usporava metabolizam.
• Žitarice za doručak
Nutricionistica Krutika Nanavati napominje da su mnoge komercijalne žitarice „pune šećera i nemaju nutritivnu vrijednost”. Česta konzumacija takvih proizvoda povezuje se s povećanjem tjelesne mase i većim rizikom od kroničnih bolesti. Savjetuje pažljivo čitanje deklaracija i biranje varijanti s niskim udjelom šećera i više vlakana.
• Sladoled
Savjetnica za prehranu Joanna Wen podsjeća da je omiljeni ljetni desert „bogat kalorijama i često sadrži velike količine dodanog šećera, što može dovesti do debljanja”. Osim šećera, mnogi okusi skrivaju i nezdrave masti te sirupe i preljeve pretrpane „praznim kalorijama”.
Stručnjaci se slažu da izbjegavanje navedenih namirnica ili njihova zamjena nutritivno bogatijim alternativama može pomoći u očuvanju zdravog metabolizma i tjelesne težine.