Mnogi potrošači instinktivno ispiru svaku namirnicu prije kuhanja, no stručnjaci za sigurnost hrane upozoravaju da bi to kod nekih proizvoda moglo učiniti više štete nego koristi. Umjesto uklanjanja bakterija, voda ih može raznijeti po sudoperu, radnoj plohi i drugim namirnicama, povećavajući opasnost od kontaminacije.
Ovo je šest najčešćih namirnica koje, prema savjetima stručnjaka, treba držati podalje od slavine:
-
Perad
Sirova piletina i puretina često sadrže salmonelu i kampilobakter. Ispiranje pod mlazom vode ne uklanja ove bakterije, nego ih raspršuje. Sigurnost osigurava jedino pečenje ili kuhanje do najmanje 75–80 °C u središtu mesa. -
Crveno meso
Svinjetina, govedina i mljeveno meso također se ne smiju prati. Voda ne donosi dodatnu higijenu, ali kapljice mogu proširiti patogene po kuhinji. -
Riba i morski plodovi
Fileti ribe i plodovi mora spremni su za termičku obradu bez prethodnog ispiranja. Toplina uništava preostale mikroorganizme, a pranje samo povećava rizik od kontaminacije radnih površina. -
Jaja
Jaja koja dolaze iz komercijalne proizvodnje već su očišćena i dezinficirana. Dodatno pranje uklanja zaštitni sloj ljuske i može otvoriti put bakterijama. -
Gljive
Svježe gljive djeluju poput spužve i brzo upijaju vodu, zbog čega pri pirjanju neće dobiti željeni zapečeni okus ni teksturu. Dovoljno ih je lagano obrisati vlažnim kuhinjskim papirom. -
Zapakirane, unaprijed oprane salate
Vrećice označene oznakama „pre-washed” ili „ready to eat” prošle su industrijsko pranje i dezinfekciju. Ponovno ispiranje kod kuće bespotrebno je i može povećati mogućnost onečišćenja.
Savjet stručnjaka je jasan: umjesto slavine, oslonite se na temeljitu termičku obradu, pravilno rukovanje i čistu kuhinju. Time ćete smanjiti rizik od trovanja hranom i sačuvati kvalitetu namirnica.