Kruh se često neopravdano smatra neprijateljem uravnotežene prehrane, no stručnjaci upozoravaju da nije problem u samoj namirnici, nego u njezinu sastavu.
Prema nutricionistima, kruh se može smatrati zdravim kada:
• sadrži obilje prehrambenih vlakana, vitamina i minerala, • donosi solidnu količinu proteina, • proizvodi se od cjelovitih žitarica, bez rafiniranog brašna, • nema ili ima minimalnu količinu dodanog šećera.
„Za razliku od bijelog kruha, cjeloviti kruh zadržava sve dijelove zrna. To znači da tijelu daje punu vrijednost koju žitarica prirodno nudi”, naglašava dijetetičarka Lena Beal.
Prednost proklijalog zrna
Dodatni korak prema većoj hranjivoj vrijednosti jest klijanje žitarica prije pečenja. Dijetetičarka Grace Derocha ističe da klijanje:
• poboljšava probavljivost, • povećava udio proteina, • olakšava apsorpciju vitamina B i željeza, • ublažava utjecaj na razinu šećera u krvi.
Nutricionistica Samantha Cassetty slaže se da klijani cjeloviti kruh donosi „lakšu probavu i dodatni hranjivi bonus u odnosu na standardni integralni”.
Zaključak stručnjaka
Ako želite uključiti kruh u zdrav jelovnik, birajte:
- 100 % cjeloviti kruh – najbogatiji je vlaknima, vitaminima B skupine, željezom, magnezijem i selenom.
- Proklijali cjeloviti kruh – nudi sve navedene prednosti uz još bolju probavljivost i stabilniji glikemijski odgovor.
Uravnotežena prehrana, poručuju stručnjaci, ne zahtijeva izbacivanje kruha, nego pametan odabir njegove vrste.