SPLIT – Miris domaćih fritula jutros je preplavio ulice pod Marjanom, a pred pekarnicama su se stvarali redovi kakvi se rijetko pamte.
• Od 6 sati ujutro građani su strpljivo čekali kako bi ugrabili omiljenu božićnu poslasticu. • Prodavačice tvrde da je potražnja „veća nego ikad”. • Već oko 10.30 neke manje pekarnice ostale su bez ijedne fritule.
Poseban rekord zabilježen je u pekarnici kraj splitske bolnice: u prva četiri sata rada razgrabljeno je čak 80 kilograma fritula. Radnice su, kažu, radile u pojačanom sastavu – tijesto su mijesile cijelu noć, pekle kroz sitne sate pa nastavile i tijekom jutra.
Glazbenik Petar Grašo oduševljenje Splićana tim sitnim slatkim kolačem svojedobno je sažeo stihovima: „Sve bi da, da za nju, jednu malu fritulu…”, a današnje gužve potvrđuju da su Grašine riječi i dalje – pun pogodak.
Unatoč nestašici u nekim kvartovima, badnjački duh nije splasnuo. Mnogi su strpljivo prelazili s jedne lokacije na drugu u potrazi za svježe pečenim zalogajem, a iz pekarnica poručuju da se tijesto neprestano nadoknađuje i da će se prženje nastaviti sve dok bude interesa.
Za veliki pothvat splitskih pekara najzaslužniji su tradicionalni običaji: fritule su nezaobilazan dio blagdanskog stola pa se uoči Božića naručuju po kilogram umjesto po komad. Sudeći po današnjim prizorima, ova će slastica i dalje ostati hit roba svakog Badnjaka u Splitu.