Na terasi Kulturnog centra, u sklopu programa Osječkog ljeta kulture, održano je 23. izdanje Gastro film festivala. Publiku i stručni žiri osvojio je španjolski dokumentarac „Majstor od sardina”, koji je ponio i glavnu nagradu i priznanje publike.
Drugo mjesto pripalo je argentinskom naslovu „Besprijekorno”, dok je treću nagradu osvojio španjolski animirani film „Rajski švedski stol”. Ovogodišnja selekcija donijela je naslove iz cijele Europe, Južne Amerike, Azije te, po prvi put, iz Kine.
Tehnički direktor festivala Aleksandar Muharemović ističe raznolikost pristiglih radova: „Hrana pritom više služi kao nosač za druge ideje, koje su nekad vesele, teške, nekad su aktivističke, duhovite – nije uvijek isto.” Prema njegovim riječima, samo posljednje festivalsko večeri prikazano je devet filmova „od horora i komedija do aktivističkih uradaka”, pri čemu su teme varirale od veganstva do kritike pohlepe i organizirane religije.
Festival je, dodaje Muharemović, opstao zahvaljujući otvaranju prema međunarodnoj produkciji u trenutku kad u Hrvatskoj više nije bilo dovoljno prijava. „Već pri selekciji nam je glavni motiv da se biraju najbolji filmovi, a ne oni koji su najpovezaniji s užom tematikom hrane.” Iako potpora varira, organizatori se nadaju dočekati barem jubilarno 25. izdanje.
Predsjednik videokluba Mursa i direktor festivala Branko Hrpka podsjetio je na put koji je manifestacija prošla od početka: „Festival je započeo s filmovima-receptima… Postali su kvalitetniji filmovi, postali su zahtjevniji gledatelji i onda smo se proširili na međunarodni filmski festival.” Posebno ga raduje interes malih produkcijskih kuća iz Španjolske, Argentine i Brazila, kao i ovogodišnji debi kineskog filma.
Nakon više od dva desetljeća, Gastro film festival ostaje mjesto na kojem publika otkriva kratke, inventivne priče u kojima je hrana polazište za sasvim različite filmske žanrove.