Oko trideset bivših polaznika Pučkog otvorenog učilišta Vodnjan-Dignano provelo je nekoliko dana na stručno-kulturološkom putovanju po sjeveru Italije, fokusiranom na ekstra djevičansko maslinovo ulje. Inicijativu je sufinancirao Odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lov, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije, a cilj je bio spojiti dodatno obrazovanje s upoznavanjem lokalne baštine.
Središnja postaja bila je uljara Manestrini u Soianu del Lago, gdje su sudionici pratili sve faze prerade maslina i potom degustirali pet različitih ulja. Tura je, kažu sudionici, pomogla u finom ugađanju osjetilnih vještina i omogućila izravnu usporedbu sorti i tehnika tipičnih za Gardsko područje.
Stručni dio programa pratio je obilazak Sirmionea, čiji rimski ostaci i pogled na jezero predstavljaju klasičnu razglednicu Garde, te Verone, grada bogate umjetnosti i arhitekture. Time je putovanje ostvarilo ravnotežu između profesionalnog usavršavanja i kulturne nadogradnje.
Ravnateljica učilišta Jelena Kancijanić podsjetila je da su prijašnje generacije sommeliera maslinovog ulja posjećivale Toskanu, Istru i Dalmaciju: „Tijekom godina na edukativnim putovanjima posjećivali smo Jezero Garda, Toskanu, Istru i prošle godine Dalmaciju. Svako putovanje pruža priliku za proširenje znanja naših polaznika i usporedbu različitih maslinarskih praksi po tlu, sortama i tehnikama obrade.”
Potražnja za takvim znanjem je, kaže Kancijanić, sve veća: uljare, restorani i seoska gospodarstva traže stručnjake koji razumiju proces od masline do boce i znaju prezentirati ulje gostima. „Važno je polaznicima osigurati prilike za daljnji profesionalni razvoj i usavršavanje i nakon završetka obrazovnog programa”, istaknula je, zaključivši da upravo ovakva putovanja proširuju mrežu kontakata te otvaraju prostor za nove projekte i suradnje.
Sudionici su se kući vratili obogaćeni novim spoznajama o jednom od najpoznatijih maslinarskih terroira sjeverne Italije i, kako kažu, s idejama koje će rado podijeliti s istarskim maslinarima i gastronomima.