Jug Italije pogodila je ozbiljna zdravstvena kriza nakon što je dvoje ljudi preminulo, a više od deset osoba završilo u bolnici zbog sumnje na botulizam. Istraga upućuje na to da je kobna bila konzervirana brokula posluživana iz transportnog vozila.
Britanska Agencija za standarde hrane (FSA) reagirala je hitnim upozorenjem potrošačima da ne konzumiraju staklenke brokule iz određene serije zbog moguće kontaminacije bakterijom Clostridium botulinum. Riječ je o mikroorganizmu koji preživljava u anaerobnim uvjetima hermetički zatvorenih konzervi te, ako se hrana ne konzervira pravilno, otpušta iznimno snažan toksin. „Toksin nema boju, okus ni miris”, upozoravaju stručnjaci, što kontaminiranu hranu čini varljivo sigurnom.
Niskokiselinske namirnice poput brokule, mahuna, kukuruza, cikle i graška posebno su rizične jer nude pogodno okruženje za razvoj spora Clostridiuma. FSA stoga savjetuje potrošačima da izbjegavaju konzumaciju sporne serije, a proizvođačima da povuku proizvode s polica dok se istraga ne dovrši.
Simptomi botulizma javljaju se najčešće 8 do 36 sati nakon konzumacije, premda mogu izbiti između šest sati i deset dana. Prvi znakovi uključuju otežano gutanje i govor, opuštene očne kapke, zamućen ili dvostruki vid, slabost lica, mučninu te postupnu paralizu mišića koja može završiti respiratornim zastojem. Smrtnost je visoka ako se bolest ne prepozna i ne liječi pravovremeno.
Liječenje se temelji na primjeni antitoksina koji neutralizira cirkulirajući toksin, uz potporne mjere poput mehaničke ventilacije u težim slučajevima. Dijagnozu otežava činjenica da simptomi nalikuju moždanom udaru ili Guillain-Barréovu sindromu.
Stručnjaci savjetuju da se nikad ne jedu namirnice iz natečenih ili oštećenih konzervi. Kod kućnog konzerviranja niskokiselinskih proizvoda preporučuje se prokuhavanje najmanje deset minuta prije jela kako bi se uništile eventualne spore bakterije. I talijanske i britanske zdravstvene vlasti nastavljaju istragu, a potrošačima savjetuju maksimalan oprez dok se ne utvrde svi detalji kontaminacije.