Vodnjanski glavni trg ponovno će, od 14. do 16. studenoga, biti prekriven velikim šatorom u kojem se održava XIX. izdanje Dana mladog maslinovog ulja. Organizatori najavljuju rekordnih broj izlagača i trodnevni program koji bi grad trebao potvrditi kao središte istarskog – i šireg mediteranskog – maslinarstva.
Gradonačelnik Igor Orlić podsjetio je da manifestacija traje gotovo dva desetljeća te da se uz nju veže i globalni uspjeh istarskih ulja. „Ovaj događaj kroz dva desetljeća okuplja proizvođače, struku i ljubitelje vrhunskog maslinovog ulja iz Hrvatske i svijeta, potvrđujući važnost Vodnjana i Istre kao jedne od najcjenjenijih mediteranskih regija maslinarstva, gdje se tisućljetna tradicija pretvara u suvremenu izvrsnost”, poručio je.
Ogromno zanimanje Podizanje šatora omogućilo je proširenje kapaciteta, a prijave izlagača i dalje pristižu. Organizatori kažu da je interes ove godine najveći dosad, što povezuju s činjenicom da se berba upravo odvija, pa će posjetitelji moći prvi kušati mlado „tekuće zlato”.
Gastronomski spektakl Program uključuje cooking show nastupe poznatih domaćih chefova, među kojima je David Skoko, masterclass radionice za profesionalce, „oil bar” za brza kušanja te niz stručnih i edukativnih sadržaja. Posebna novost je OIL Lab, prostor posvećen istraživanju uloge mladog ulja u vrhunskoj gastronomiji pod vodstvom chefa Roberta Perića.
Poslovna platforma Manifestacija je važna i za proizvođače kojima otvara nova tržišta i partnere. Orlić ističe da je Vodnjan maslinarima „iskren partner” te podsjeća da je Istra danas najnagrađivanija svjetska regija po kvaliteti ekstra djevičanskog ulja.
S obzirom na bogat program i interes sudionika, organizatori vjeruju da će devetnaesto izdanje ostati upamćeno kao najveće i najambicioznije do sada.