Bubrezi svakodnevno filtriraju otpadne tvari i brinu se o ravnoteži tekućina i nutrijenata, no njihovo zdravlje uvelike ovisi o onome što stavljamo na tanjur. Dijetetičarka Jen Hernandez podsjeća da je učestalija konzumacija voća povezana s do osam posto manjim rizikom od razvoja bubrežne bolesti, dok flavonoidi iz pojedinog voća taj rizik dodatno smanjuju.
-
Crveno grožđe
Prepuno resveratrola, snažnog antioksidansa, crveno grožđe istodobno štiti bubrege i smanjuje upalu. Zbog niskog udjela kalija preporučuje se i osobama koje moraju paziti na unos tog minerala. -
Jabuke
Topiva vlakna i protuupalni sastojci pomažu u snižavanju kolesterola i glukoze. To je ključno jer su visoki krvni tlak i dijabetes najčešći uzroci oštećenja bubrega. -
Borovnice
Antocijani i vitamin C daju borovnicama iznimnu antioksidativnu moć. Redovita konzumacija voća s takvim flavonoidima povezuje se sa 16 posto manjim rizikom od kronične bubrežne bolesti. -
Limun
Limun je prirodan izvor citrata, tvari koja ometa stvaranje kalcijevo-oksalatnih kamenaca i poboljšava hidrataciju, dok vitamin C dodatno štiti bubrežno tkivo. -
Ananas
Vitamin C, mangan, vlakna i bromelain – protuupalni enzim – čine ananas ukusnim saveznikom u očuvanju bubrežnog zdravlja. -
Maline
Sa čak osam grama vlakana na samo 120 grama, maline pomažu u regulaciji šećera u krvi i održavaju probavu urednom, što je osobito važno za osobe s dijabetesom.
Stručnjaci se slažu da raznovrsna voćna zdjela može biti jednostavan, svakodnevni potez koji dugoročno štiti jedan od najvažnijih organa u našem tijelu.