Motovunska vinarija Benvenuti dosegla je povijesnih 98 od mogućih 100 bodova na prestižnom ocjenjivanju Decantera, čime je etiketa Santa Elisabetta 2020. službeno postala najbolje ocijenjeno hrvatsko crno vino.
Braća Albert i Nikola Benvenuti nastavili su obiteljsku tradiciju modernim agronomskim znanjem te je na iznimnoj kaldirskoj mikrolokaciji – 330 metara nad morem, na flišnom tlu i uz stalnu izmjenu toplih morskih i svježih kopnenih struja – nastao teran koji pomiče granice.
Vino je nastalo iz pažljivo odabranog grožđa i složenog blenda: teran odležan u slavonskom hrastu zapremnine 2 500 litara, 700 litara izdvojenih iz bačve od 1 800 litara te dodatnih 1 000 litara iz još dviju istih bačvi. Cijeli proces oblikuje se kroz tzv. „demokratsku pozornicu” – široki krug stručnjaka kuša razne uzorke, a braća Benvenuti konačnu verziju potvrđuju tek nakon glasovanja. Završni blend Santa Elisabette 2021. definiran je u veljači u vološćanskom Plavom podrumu, što pokazuje koliko je projekt postao svojevrsni vinski pokret.
Ograničena količina butelja odmah odlazi u vrhunske restorane. U Primorsko-goranskoj županiji jedna od destinacija je viškovski steak restoran Jist, gdje sommelierka Valentina Vujčić objašnjava zašto se etiketa stalno nalazi na vinskoj listi: „Santa Elisabetta je uvijek u ponudi jer se savršeno slaže s našim karakterom steak restorana na čijoj se listi nalazi probrana svjetska steak elita. Bilo da je riječ o japanskom wagyu, značajno prošaranom masnoćom, ili izrazito krtom finskom govedinom gdje se dio prehrane sastoji od kakaovih zrna, kao i poljskom govedinom koja se nalazi negdje između te dvije posebnosti, Santa Elisabetta je odličan pairing.”
Restoran se ponosi i činjenicom da je trenutačno jedini u Hrvatskoj ovlašten za posluživanje Kobe govedine, čime suradnja dodatno naglašava međunarodni potencijal istarskog terana. U kuhinji Jista za sljubljivanje vina i vrhunskog mesa zaduženi su chef Nikola Butko i sous chef Manuel Mavrić, koji nastavljaju tradiciju domaćih namirnica i vlastite proizvodnje kruha, tjestenine i slastica.
Osim Santa Elisabette, Benvenuti redovito privlači pažnju i desertnim San Salvatorom, također nagrađenim Decanterovom platinom, čime se potvrđuje da je mala kaldirska vinarija postala nacionalni sinonim za inovaciju i kvalitetu.
Rekordni uspjeh Santa Elisabette 2020. tako je prešao granice klasičnog enološkog priznanja: vino je postalo ambasador hrvatske poljoprivrede, primjer kako se terroir, tradicija i suvremena znanost mogu spojiti u globalno tražen proizvod.