Ivana Božac, Istranka iz Rovinja i jedna od najupečatljivijih natjecateljica posljednje sezone hrvatskog MasterChefa, otkriva da joj je sljedeći veliki cilj – otvoriti street food kiosk iz kojeg će, kako kaže, „mirisati Istra”.
Božac je u kulinarskom showu stigla do polufinala, a gledatelji je pamte po rižotima, njokima sa šljivama koji su joj donijeli „zlatnu karticu” te lososu za koji je član žirija Stjepan Stipe Vukadin rekao da je „najbolji koji je ikada pojeo”.
„Odmalena sam u kuhinji jer smo brat i ja bili izbirljivi. Ako nam se nešto nije svidjelo, sami bismo pripremili sendviče – i od tada obožavam finger food”, priča 30-godišnja Rovinjka, žena s čak osam diploma među kojima zasad nema one gastronomske.
Neočekivani karijerni zaokreti • Srednja škola: jedina djevojka u razredu za mehatroničare u Puli. • Trst: studij za zubotehničarku, završen u dvije i pol godine kako bi što prije bila s novorođenim sinom. • Radno iskustvo: zubotehničarka, profesionalna maserka, instruktorica aerobika.
Prijava u MasterChef stigla je kao rođendanski poklon prijateljice, a Ivana ju je prihvatila „kao skok u more”. Tri mjeseca izolacije, život s potpuno različitim ljudima i intenzivni masterclassovi, kaže, vrijedni su svakog trenutka.
Usavršavanje diljem Europe Nakon završetka showa Božac je otišla na Kanarske otoke gdje je radila kao šefica kuhinje u cijenjenom restoranu. „Htjela sam učiti, a ne samo voditi tim”, objašnjava. Ovog je ljeta kao "take chef" uskočila u hotele i restorane po Sloveniji i Istri, tražeći nove namirnice i inspiraciju.
Sljedeća postaja: kiosk u Rovinju Najveći san sada je mali street food punkt u rodnom gradu. Planira posluživati zalogaje koji spajaju istarske namirnice i vlastitu strast prema finger foodu: „Mirisi, boje i okusi Istre zaslužuju biti na svakom kutu. Želim da to moj kiosk pruži lokalnima i turistima.”
Do tada Ivana Božac nastavlja nizati iskustva, uvjerena da su putovanja, nova kuhinja i stalni izazovi najbolji recept za uspjeh – i za ostvarenje istarskog street food sna.