Dok ljetna žega prži Korzo, još veća vrućina osjeti se na cjenicima riječke tržnice. Na ribarnici se kilograma srdela drži 5 eura, inćuni su tek nešto jeftiniji sa 4 eura, a „divlja“ riba još je skuplja. Unatoč bogatoj ponudi, sve je manje kupaca spremnih platiti svježinu iz mora.
Mnogi Riječani posežu za zamjenom: umjesto tradicionalne plave ribe petkom, odlaze u mesnice ili obližnje trgovačke centre gdje na akcijama kilogram kvalitetnoga mesa nerijetko stoji isto koliko i srdele – pa čak i manje.
Kupac Hrabroslav to sažima uz nevjericu: „Pa dajte mi recite, isplati li se onda uopće kupovati male ribe kad za istu cijenu mogu dobiti sočan komad mesa? Razumijem ja da je to svježe, direktno iz mora, ali mora postojati neka granica.”
Njegovo rješenje je pragmatično i gastronomski domišljato: komad mesa za nešto više od 4 eura, puno krumpira i sezonskog povrća pod pekom. „Kvalitetno meso, dosta povrća – i svi sretni”, kaže sa smiješkom, već zamišljajući mirise ispod peke.
Riječki štandovi tako ovoga ljeta nude dobro poznatu dvojbu: platiti premium za ribu ili iskoristiti akcije na meso. Za mnoge odabir sve češće odlučuje – novčanik.