Na riječkom Botelu Marina svečano je obilježeno tri desetljeća Gastronautove publikacije Restaurant Croatica, jedinstvenog sustava koji svake godine bira 100 najboljih hrvatskih restorana.
Karin Mimica, idejna začetnica i autorica projekta, prisjetila se 1995. kada je, u suradnji s Hrvatskim gospodarskim forumom, započela istraživanje kvalitete domaće ugostiteljske ponude. Tada je u bazu ušlo oko 700 objekata; danas ih je više od 2 400.
Ključne brojke i činjenice
• U 30 godina kroz projekt je prošlo 545 restorana.
• Šest lokala uspjelo je zadržati titulu svih 30 godina, a još 18 njih više od dva desetljeća.
• Ovogodišnje izdanje nosi lajtmotiv „kako smo se mijenjali”, uz retrospektivu trendova koji su oblikovali hrvatsku gastronomiju.
• Svi restorani u knjizi ujedno su laureati priznanja Restaurant Croatica 2024 te su dobili plaketu i naljepnicu s QR-kodom koji vodi na internetsko izdanje publikacije na hrvatskom i engleskom jeziku.
Robert Pende iz Ministarstva turizma i sporta podsjetio je da kvaliteta gastro ponude presudno utječe na odluku oko 20 % inozemnih gostiju, naglasivši važnost projekata poput ovoga za konkurentnost destinacije.
O tehničkoj i vizualnoj strani novog izdanja brinuo se Vlatko Ignatoski, dok je Marina Selak bila stručna suradnica. Potporu su izrazili i predstavnici Hrvatske turističke zajednice te Turističke zajednice grada Rijeke, ističući da publikacija već tri desetljeća služi kao poticaj unapređenju kvalitete i promociji domaće gastronomije.
U ime nagrađenih ugostitelja prisutnima su se obratili Pave Jerković i Zlatko Puntijar, čiji restorani nose prestižnu titulu od samih početaka projekta, potvrđujući kontinuitet vrhunske kuhinje kao glavni recept za dugovječan uspjeh.