Puljanin Dragan Vasić, dugogodišnji ronilac, školjkar i podvodni radnik, izronio je ovih dana s tek nekoliko kilograma dondola i mušula – dovoljnim tek da pokrije trošak goriva i bocu kisika.
„Događaju nam se klimatske promjene, a očito su s time vezane i promjene koje mi vidimo na moru i pod morem”, kaže Vasić dok na pulskom lukobranu istresa mrežastu vreću svojeg dnevnog ulova. Na 18 metara dubine, dodaje, „svaka školjka prođe kroz moje ruke”, no ruku je iz godine u godinu potrebno sve više da bi se napunila ista vreća.
Vasić, predsjednik Koordinacije školjkara Obrtničke komore Istarske županije, podsjeća da troškovi odlaska na more nezaustavljivo rastu: gorivo, održavanje opreme, pristojbe za obrt. Istodobno se količine ribe, školjaka i podmorske vegetacije smanjuju, a „more je, kaže, sve siromašnije nego nekad”.
Premda o klimatskim promjenama najčešće govorimo kroz meteorološke ekstreme, podvodni svijet Istre bilježi njihovu tihu, ali opipljivu posljedicu. Manje je hrane za školjke, mijenjaju se struje, a visoke ljetne temperature dulje traju. Rezultat je svakodnevni prizor poput Vasićeva: skromna vreća izronjenog blaga i računica koja sve teže drži glavu iznad površine.
„More se mijenja, i to na očigled”, zaključuje pulski ronilac prije nego što ponovno sjedne u gumenjak, svjestan da će sutra morati još dublje ili duže tražiti ono što je donedavno raslo gotovo na kućnom pragu.