Početak prosinca u središnjoj pulskoj tržnici odaje sliku neuobičajene tišine. Većina klupa ostaje prazna, a tek sporadični kupci žurno biraju namirnice i odlaze, vjerojatno obeshrabreni promjenjivim vremenom posljednjih dana.
Na zelenom dijelu tržnice ipak se mogu pronaći zanimljivi sezonski i egzotični proizvodi. Uz uobičajenu zimsku ponudu, ističe se tikvica čajot – poznata i kao meksički krastavac – koju OPG Tošeski prodaje po 4 eura za kilogram, uz letak s uputama za pripremu. Crna rotkva i mlada cikla stoje 3 eura, ljušteni orasi 14, a orasi u ljusci 8 eura po kilogramu. Ponudu upotpunjuju pomikaki i mladi kivi po 4 eura, čičoka za 3 te domaće dunje za 4 eura.
Blagdanski ugođaj nazire se na kutku s malim ikebanama i aranžmanima od borovih grana; cijene se kreću između 5 i 8 eura. Tradicionalne vrećice pšenice za božićno sijanje prodaju se za 0,50 eura.
Ni ribarnica ne bilježi veći promet – radila je tek polovica štandova. Ipak, ponuda je raznolika: najtraženije srdele prodaju se po 4 eura, friški moli po 8, šuri također po 4, raža za 12, barbon za 14 ili 22 eura ovisno o veličini, list za 20 te strelke po 8 eura. Veći primjerci palamide dosežu 12 eura po kilogramu.
Kupci žale što je i gornji kat tržnice gotovo prazan, a živost donekle održavaju jedino kafići i restorani. Mnogi se, kažu, još prisjećaju nekadašnje pekare Labin i njezinih poznatih crnih kruščića, čiji miris danas nedostaje u predblagdanskoj Puli.