Stručnjaci upozoravaju da neke od najčešćih namirnica na našem stolu sadrže visoke razine zasićenih ili trans-masti i tako podižu LDL kolesterol – ključni čimbenik rizika za kardiovaskularne bolesti.
-
Prerađeni mesni proizvodi
Kobasice, šunka, slanina i slični proizvodi obiluju zasićenim mastima pa redovita konzumacija može znatno povećati razinu LDL-a. -
Punomasni mliječni proizvodi
Mlijeko, sir i jogurt punog mlijeka bogati su zasićenim mastima; česta uporaba može nepovoljno djelovati na profil masnoća u krvi. -
Kokosovo i palmino ulje
Iako su biljnog podrijetla, oba ulja sadrže visoki udio zasićenih masnih kiselina koje pogoduju porastu kolesterola. -
Hrana bogata šećerom i pržena jela
Industrijski slatkiši i duboko pržena hrana nerijetko nose trans-masti, dodatni faktor za povišeni kolesterol i upalne procese u krvnim žilama. -
Jaja
Žumanjak je prirodno bogat kolesterolom; umjerena konzumacija nije problematična, ali pretjerivanje može pogoršati lipidni status, osobito kod osoba s već povišenim vrijednostima.
Liječnici savjetuju uravnoteženu prehranu, ograničenje navedenih namirnica i redovitu kontrolu lipidnog profila radi zaštite srca, krvnih žila i probavnog sustava.