Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula otvorila je svoja vrata građanima kako bi pokazala što nudi Regionalni centar kompetentnosti KLIK Pula. U suvremeno opremljenom prostoru na adresi Ruže Petrović 15 posjetitelji su mogli razgledati praktikume, slastičarnicu i kuhinje te sudjelovati u nizu interaktivnih radionica.
• Flambiranje slanih i slatkih jela, filetiranje ribe, priprema sous vide i izrada koktela privukli su najveću pozornost.
• Slastičar Robert Perić vodio je radionicu izrade talijanskih bademskih keksa cantucci.
• Svi programi za odrasle, od kratkih radionica do formalnih prekvalifikacija, besplatni su uz HZZ vaučere.
„Škola ne može biti usamljeni otok; mora živjeti s okolinom, osobito kad su kadrovi koje obrazujemo iznimno traženi”, poručila je ravnateljica Orhideja Petković, dodajući da se ustanova dvaput po pet godina nosi titulom centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu.
Petković naglašava da formalni programi ulaze u radnu knjižicu, dok neformalni nude brzo stjecanje vještina. Velika potražnja na tržištu rada, kaže, diže i plaće: „Naši učenici lako pronalaze posao ili nastavljaju obrazovanje; uz strukovnu mogu polagati i državnu maturu.”
Demonstracije su vodili strukovni učitelji Filip Gunjača i Grgo Komazin. Pred okupljenima su, uz visoki plamen, nastajali flambirani svinjski file i palačinke s orasima – vježbe koje učenici uvježbavaju već u trećem razredu, ali i pripremu za natjecanja.
Četvrtaš Filip Pašić, budući turističko-hotelijerski komercijalist, kaže da najviše uživa u eksperimentiranju: „Originalnost i improvizacija su ključne. Volim domaća jela, pljukance i šugo od boškarina.” Planira studirati menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji.
Kolegice iz razreda pripremile su desertne koktele apple pie, cheesecake i tiramisu. Mariella Gazić ističe da joj je praktična nastava najzanimljivija: „Ako volite ovaj posao, sve se može naučiti. Praksa zimi i ljeti u raznim objektima dodatno nas osnažuje.”
Otvoreni dan potvrdio je kako se u pulskoj školi teorija brzo pretvara u vještinu, a tražena znanja – od kuharstva do barske umjetnosti – dostupna su i učenicima i odraslima spremnima za novu karijeru.