Nutricionist Predrag Nenadić, dugogodišnji predsjednik Udruženja nutricionista Jugoslavije i stručnjak s iskustvom na sveučilišnoj klinici u njemačkom Ludwigshafenu, poručuje da su slanina i jaja neopravdano na lošem glasu.
„Kolesterol nije nešto što je priroda stvorila protiv čovjeka. Naprotiv, ključan je za sintezu hormona i izgradnju stanične opne”, kaže Nenadić, ističući da je povišeni LDL – a ne sama prisutnost kolesterola – ono što predstavlja problem.
-
Masna jetra dolazi od viška šećera • Nenadić objašnjava da jetra višak glukoze pretvara u mast. Kada u prehrani nema dovoljno zdravih masti i holina – kojeg ima u slanini, jajima i mesu – višak kolesterola zadržava se u jetri, nastaje nealkoholna masna jetra, a posljedice se vide na koži kroz akne, perut i svrab.
-
Šećeri i rafinirani ugljikohidrati podižu trigliceride • „Ako imate visoke trigliceride, niste jeli svinjetinu nego – kruh, peciva, rafinirano brašno i previše voća”, upozorava nutricionist.
-
Industrijska fruktoza opasnija od voćne • Problematičan je glukozno-fruktozni sirup dobiven iz kukuruza, čest u gaziranim pićima i pakiranim sokovima. Ista kemijska struktura kao prirodne fruktoze, ali bez biljnih vlakana, brže podiže masnoće i potiče debljanje.
-
Preporuke za „reset” jetre • Uredan životni ritam i dovoljan unos vode („jetra voli vodu”). • Više topivih i netopivih vlakana. • Gorke namirnice poput maslačka, žutog srčanika i korijena čička. • Zdrave masti: domaća mast, maslinovo ulje, hladno prešana biljna ulja, plava riba. • Izbaciti umjetne šećere i većinu rafiniranih ugljikohidrata.
Nenadićova poruka je jasna: demoniziranje jaja i slanine skreće pažnju s pravih krivaca – viška šećera i prerađenih namirnica. „Jetra se ne može očistiti sokovima, posebice industrijskim. Voda, vlakna i kvalitetne masnoće najbolji su saveznik”, zaključuje.