Novigrad je proteklog vikenda uronio u jesenske boje, mirise i okuse. Na Porporeli su se održavali Dani gljiva, dok je dvorište Zajednice Talijana ugostilo Dan jabuka, pa je grad postao velika pozornica tradicije i gurmanskog užitka.
Gljivarski debi udruge Russula Prvi su startali članovi novooformljene Mikološko-gljivarske udruge Russula Novigrad. Premijerno su okupili čak 168 primjeraka iz šire regije, a „kustori” izložbe bili su iskusni determinatori Josip Levanić, Mario Feldšar-Šunjić, Josip Marino Šimić i Miro Praskalo Burgi. Posjetitelje je privukao i raskošan meni: gljivarski kotlić, fuži, rižoto, salata od lisičarki, pašteta, pa čak i palačinke punjene gljivama.
„Na nagovor prijatelja, nakon nekoliko godina pauze osnovali smo vlastitu udrugu kako bismo ponovno uživali u prirodi, gljivama i dobrom druženju”, rekao je predsjednik Russule Drago Penava Tašo, zahvalivši Gradu, Turističkoj zajednici i kolegama gljivarima iz Hrvatske i Srbije na podršci.
Gradonačelnik u dvostrukoj ulozi Jesensku feštu obišao je i gradonačelnik Anteo Milos. „Danas je Novigrad u znaku jeseni i prirode i svakako treba pohvaliti gljivare u njihovom premijernom izdanju”, poručio je, prisjetivši se ranijih izložbi koje su grad pozicionirale na gljivarsku kartu Istre.
U dvorištu Zajednice Talijana gradonačelnik je preuzeo novu zadaću: sjeo je u žiri natjecanja u spravljanju jela od jabuka koje je organizirala udruga Zdravi Novigrad. Deseci slatkih i slanih kreacija pretvorili su dvorište u improviziranu slastičarnicu i bistro, a najuspješniji su ponijeli simbolične nagrade.
Pobjednici „jabučne” kuhinje Slatka kategorija:
- Ana Červar Rakamarić – Pita od jabuka i badema
- Lizabeta Kocijančić – Karamela
- Daniela Knapić – Mekani keksi od jabuka
Slana kategorija:
- Sanja Vivoda – Jesenja priča
- Irena Blažić – Duginom fantazijom
- Ana Červar Rakamarić – Tara od jabuka i luka
Prvoplasirane su osvojile sliku lokalne umjetnice Slavice Oplanić, a donirani kolačarski rekviziti otišli su drugom i trećem mjestu. Sva su se jela nakon proglašenja mogla kušati uz dobrovoljni prilog; prikupljeni novac namijenjen je Centru za inkluziju i podršku u zajednici u Bujama.
Glazbena kulisa i dobra energija Gljivarska manifestacija trajala je dva dana, uz DJ-a Millea i Alfa Time Band prvog te One Man Band drugog dana. Atmosfera je, kako su posjetitelji primijetili, spojila mirise šumskog kotlića i aromu karameliziranih jabuka u jedinstveni jesenski ugođaj kojemu je teško odoljeti.
Novigrad se tako na kratko pretvorio u gurmansko-kulturnu oazu, pokazavši da lokalni entuzijazam i zajedništvo mogu stvoriti događaj koji hrani sva osjetila – i pritom čini dobro djelo.