Kad dan krene nizbrdo, prva pomoć može stići iz tanjura. Znanost potvrđuje da neke namirnice neposredno utječu na moždane kemikalije i razinu energije, pa već mala promjena jelovnika može ublažiti tjeskobu ili umor.
• Masna riba – Losos i tunjevina obiluju omega-3 masnim kiselinama koje sudjeluju u radu mozga i pomažu stabilizirati raspoloženje.
• Tamna čokolada – Visoki udio kakaa znači više antioksidansa i prirodnih spojeva koji potiču lučenje hormona ugode.
• Fermentirana hrana – Kiseli kupus, jogurt, kefir i kimchi opskrbljuju crijeva probioticima; sve više studija povezuje zdravu mikrofloru s boljim psihičkim stanjem.
• Brazilski oraščići – Izvor selena koji podržava rad štitnjače i smanjuje oksidativni stres, čime pridonosi uravnoteženijem raspoloženju.
• Kava – Umjerena doza kofeina razbuđuje i podiže raspoloženje jer utječe na moždane neurotransmitere.
• Pametni ugljikohidrati – Cjelovite žitarice, voće i povrće daju brzu energiju i potiču proizvodnju serotonina, takozvanog hormona sreće.
Stručnjaci savjetuju da ova hrana bude dio uravnotežene prehrane, a ne kratkoročno „rješenje” za loš dan. Kad se kombinira s redovitim kretanjem i dovoljno sna, učinak je još jači: tijelo dobiva potrebne nutrijente, a glava – prijeko potrebno olakšanje.