Na hrvatskom tržištu rada sve je teže pronaći kvalitetnog kuhara. Iako u špici turističke sezone njihova plaća doseže i do 3 000 eura, mnogi mladi napuštaju kuhače čim prođe prvi val entuzijazma.
Primjer koji iskače iz obrasca jest Patrik Prnjak, 23-godišnji Puljanin koji je upravo osvojio prvo mjesto na Kulinarskom kupu Hrvatske u kategoriji „Best Adult Chef WORLDCHEFS”. Na natjecanju je pripremio jelovnik u četiri slijeda – perad, ribu, morske plodove i vegansko jelo. „Najteže mi je bilo osmisliti veganski tanjur jer tim namirnicama ne baratam svaki dan, ali snašao sam se”, rekao je nakon pobjede.
Bivši nagrađivani veslač sada vadi medalje iz lonaca. Svjestan je, kaže, golemog pritiska u profesionalnim kuhinjama, no ne planira mijenjati smjer: „Volio bih ostati u Puli i prezentirati istarske namirnice i jela na moderniji način.”
Njegova srednja Škola za ugostiteljstvo, turizam i trgovinu u Puli posljednjih godina bilježi veći interes za smjer kuharstva, no statistika je neumoljiva – tek svaki treći učenik nakon diplome ostane u branši. Nastavnik kuharstva Grgo Komazin primjećuje da su kulinarski reality showovi i društvene mreže popularizirali zanat: „Kuharstvo je nekad bilo, slobodno ću reći, sramotno. Danas izgleda glamurozno, ali tko nema pravu ljubav brzo shvati koliko je posao težak pa odustane.”
Dok se broj iskusnih kuhara smanjuje, pulski talent potvrđuje da se predani rad i strast ipak isplate. Pitanje je samo koliko će još mladih poput Patrika ostati uz štednjak kada prvi val turističke sezone prođe.