Slikarstvo se 30. listopada 2025. seli s istarskih crkvenih zidova na tanjure restorana Cap Aureo u Grand Park Hotelu Rovinj. Humanitarna večera „The Signature Dish: 4 of a Kind – Absurd Enough to Matter”, pod naslovom „Freske na tanjuru”, pretvorit će motive iz crkvica Sv. Duha u Balama, Sv. Marije na Škriljinah u Bermu i Sv. Barnabe u Vižinadi u petosljedni gastronomski doživljaj.
U ulozi kulinarskih umjetnika nastupit će pet chefova čija imena nose težinu Michelinovih zvjezdica i regionalne reputacije:
- Jeffrey James Vella — Cap Aureo (1 Michelin zvjezdica)
- Danijel i Ilja Đekić — Monte Rovinj (1 zvjezdica)
- David Žefran — Milka, Kranjska Gora (2 zvjezdice)
- Marina Gaši — Marina, Novigrad
- Maša Salopek — Cap Aureo
Pet se sljedova nadovezuje na pet poglavlja istarske povijesti: od skromne istarske supe do raskošnog rovinjskog hlapa. Svaki tanjur nosi „teksture fresaka”, dok mirise i okuse dodatno zaokružuju vina Veralda, poznata po suvremenoj interpretaciji autohtonih sorti.
Ulaznica stoji 170 eura, a gosti mogu birati mjesto uz panoramski pogled na povijesnu jezgru Rovinja ili uz open kitchen, gdje će promatrati nastajanje jela. Cjelokupan prihod namijenjen je učenicima Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj, koji su pod mentorstvom profesorice Tanje Ranić Rovis sudjelovali u svim fazama projekta.
„Učenici su ušli u proces u kojem umjetnost postaje iskustvo. Freske koje su do sada gledali na zidovima, sada su doživjeli kao inspiraciju za stvaranje – kroz boju, teksturu i okus. To je lekcija o baštini, kreativnosti i odgovornosti prema zajednici.”, ističe profesorica Ranić Rovis.
Chef Vella nadovezuje se porukom manifestacije: „Naša je ideja pokazati da baština ima okus budućnosti. Kada se znanje, emocija i zajedništvo stave na isti stol – tada hrana postaje jezik koji svi razumiju.”
Projekt The Signature Dish već je nagrađivan na međunarodnim Eventex Awards, potvrđujući da njegova vrijednost nadilazi granice gastronomije i utjecaja na turizam. Ovogodišnje izdanje nastavlja tu tradiciju, spajajući prošlost i budućnost u jedinstvenoj večeri gdje svaka zalogajnica nosi dašak freske i obećanje podrške novim generacijama kulinarskih kreativaca.