Za sve koji još nisu rezervirali stol, posljednji je tjedan manifestacije Mjesec plave ribe – gastronomske posvete srdeli, tuni, skuši i ostalim jadranskim „plavušama” koje su stoljećima hranile Kvarner.
Manifestaciju organizira Turistička zajednica grada Crikvenice u sklopu dugoročnog projekta „Cesta plave ribe”. Deset restorana od Jadranova do Selca pridružilo se akciji, a tri smo i osobno obišli.
Konoba Ulika, Selce Vlasnik Zoran Tonković ističe da sudjeluju „od prvog dana” te hvali termin izvan vrhunca sezone koji „produljuje boravak gostiju“. Većinom dolaze Zagrepčani i Riječani. Chef Neven Malnar na meniju nudi hladnu salatu od rikule s pršutom od tune, inćunima, motrom i sušenim pomidorima, a kao glavno jelo njoke s morskim šparogama i tunu na pašticadu. „Ljudi traže poštenu porciju i okus tradicije – to im dajemo”, kaže Malnar.
Restoran Dida, Crikvenica Chef Damjan Draganić smatra da je plava riba „podcijenjena“ pa žele pokazati njenu vrijednost. Ovog rujna prodaja jela od plave ribe porasla im je za oko 20 %. Najčešći su gosti Slovenci, Austrijanci, Nijemci, a pridružili su se i Mađari. Draganićev potpis je duet od tune – tartar u carpacciu uz kreme od buče i motra te taco od riblje masti – dok glavno jelo spaja steak od cvjetače s gofom. Filozofija je „keep it simple“ kako bi „slatkoća i slanoća ribe došle do izražaja“.
Restoran Domino, Dramalj U Dominu kuha Dragan Visković već tri desetljeća, a konobar Zdenko Kuzel posluje 36 godina. Predstavili su tuna konfit na zelenoj salati s kremom od graška i domaćim acetom, dok se za glavno jelo poslužuje filet skuše na mediteranskoj salsi uz palentu i crne njoke od krumpira sa sipinim crnilom. „Danas se jela prvo fotografiraju pa jedu, ali kod nas je okus ispred svega“, objašnjava Visković.
Gdje još kušati „plavušu” Uz tri spomenuta lokala, specijalne menije nude i restorani Burin, Le Moon, Half 8, hotel Miramare i konoba Karoca u Crikvenici te restoran hotela Marina u Selcu.
Bogata omega-3 masnim kiselinama, vitaminima A, B i D, plava riba ovih je dana dobila zasluženu gastronomsku pozornicu. Manifestacija traje do kraja tjedna – više nego dovoljan razlog za izlet do crikveničke rivijere i tanjur zdravog, svježeg mora.