U dolini Neretve počinje sezona berbe mandarina, ali umjesto uobičajenog žamora berača polja su ove godine tiša. Dnevnica je doduše rekordna – 60 eura, više nego trostruko u odnosu na propisani minimalac za ostale poljoprivredne sezonce (19,18 eura). No visoka cijena rada sudara se s niskom otkupnom cijenom ploda, tek 0,50 eura po kilogramu, pa proizvođači sve teže spajaju financijsku računicu.
Kako funkcionira sezonski rad • Radnik može odraditi najviše 90 dana godišnje i za svaki dan dobiva vrijednosni kupon od 4,79 eura plus 0,40 eura za ugovor. • Posao je otvoren za nezaposlene, umirovljenike i osobe prijavljene na burzi; maloljetnici, zaposleni i samozaposleni ne dolaze u obzir. • Primici se na kraju godine oporezuju 10 % kao drugi dohodak, a poslodavac sve prijavljuje putem JOPPD obrasca.
Stare ruke – novi problemi Povećana dnevnica nije privukla dovoljan broj berača. Farmeri strahuju da će manjak radne snage smanjiti i količinu i kvalitetu uroda. Mnogi razmišljaju da ove jeseni mandarine pobere samo obitelj, koliko stignu, jer bi angažiranje desetak radnika s današnjim cijenama odnijelo sav ionako skroman prihod.
Rub održivosti Proizvodnja je stisnuta između dvije škare: s jedne strane nadnica koja konkurira plaći u turizmu, s druge otkupna cijena koja se godinama ne miče. Ako se odnos troškova i zarade ne promijeni, dio proizvođača najavljuje odustajanje od mandarina – kulture po kojoj je dolina Neretve prepoznatljiva. Posljedice bi osjetila ne samo lokalna poljoprivreda nego i izvoz, jer velik dio hrvatskih agruma završava na stranim tržištima.
Za sada je, barem na papiru, zarada berača najveća od svih sezonskih poslova u poljoprivredi. Pitanje je, međutim, može li se raditi ako nema tko platiti ruke koje beru narančasto zlato Neretve.