Dok se dojmovi o netom završenoj turističkoj sezoni još zbrajaju, vlasnici i menadžeri hotela od Brela do Gradca već su zakoračili u novu utrku – potragu za radnom snagom za ljeto 2024.
Poslodavcima je prosinac krajnji rok za pokretanje postupka jer, kako naglašavaju, odobrenje, vize i put radnika iz udaljenih zemalja traju najmanje četiri mjeseca. „Kraj sezone pravo je vrijeme da uhvatimo zamah, inače riskiramo prazna radna mjesta usred ljeta”, poručuju makarski hotelijeri.
Široka mreža kandidata Ovog su ljeta kuhinje, šankovi, recepcije i sobarice na Makarskoj rivijeri popunjavali radnici iz Nepala, Indije, Filipina, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Bugarske, Crne Gore, Kosova, Ukrajine, pa čak i iz Austrije i Sjedinjenih Američkih Država. Najtraženiji su bili kuhari, konobari, sobarice te pomoćno osoblje.
Iskustvo s dalekih Filipina Najveći naglasak sljedeće godine stavlja se na Filipince. Radnici s tog otočja, tvrde hotelijeri, pokazali su se pouzdanim, marljivim i sklonim timskom radu. No upravo zbog udaljenosti svaka pogreška u papirologiji može značiti kašnjenje od nekoliko tjedana, pa su hoteli već pokrenuli prvu rundu intervjua i provjera.
Procedura traje najmanje četiri mjeseca, što znači da tko ne uplovi u prosincu – vjerojatno će sezonu dočekati s manjkom osoblja. „Ako zakasnimo, konkurencija će ih preoteti, a gosti neće čekati”, upozorava jedan direktor hotela.
Kontinuitet suradnje Makarski ugostitelji namjeravaju zadržati dio provjerenih sezonskih radnika, posebno iz susjednih država, no priznaju da bez dalekoistočnih pojačanja neće moći zadovoljiti standarde koje gosti očekuju. S obzirom na sve izraženiji nedostatak domaće radne snage, strategija se sve više oslanja na ciljano zapošljavanje iz inozemstva – i to puno prije nego se prva sunčana prognoza pojavi na horizontu.