Grad Krk od danas, 22. kolovoza, živi u znaku svog najpoznatijeg ploda – smokve. Devetnaesto izdanje manifestacije Dani smokava otvoreno je posebnim jelovnicima u 14 lokalnih ugostiteljskih objekata, a vrhunac stiže od 29. do 31. kolovoza kada će se prostor uz Veli park pretvoriti u šareni sajam okusa, mirisa i kreativnosti.
Prodajna izložba okuplja proizvođače suhih i svježih smokava, džemova, smokvenjaka, prirodne kozmetike i suvenira, dok će brojne radionice ponuditi priliku za vlastite rukotvorine:
• List koji čuva – otiskivanje smokvinih listova na platnene torbe
• Smokvin medaljon – modeliranje ukrasa i nakita s motivima ploda
• izrada smokava od gline te filcanje krčke vune u obliku privjesaka i naušnica
Edukativni dio programa predvodi doc. dr. sc. Željko Prgomet, koji 29. kolovoza u 17.30 u Maloj vijećnici drži predavanje „Rezidba stabala smokava – od sadnje do pune rodnosti”. Dva dana kasnije, 31. kolovoza u 17 sati, u istoj će se dvorani održati Art & Wine večer pod vodstvom akademske slikarice Alenke Goldner Sučić.
Glazbenu kulisu daju klapa Rašketa (29. kolovoza, Vela placa) i klapa Tramuntana (30. kolovoza, Trg Kamplin).
Direktorica Turističke zajednice grada Krka Ivana Kovačić naglašava važnost manifestacije: „Smokva, simbol našeg otočnog identiteta, ovdje se predstavlja kroz bogat gastronomski, kulturni i edukativni program. Ove godine Dani smokava dodatno dobivaju na važnosti jer se održavaju uoči 2026., godine u kojoj je Kvarner proglašen Europskom regijom gastronomije.”
Ugostitelji su grad pretvorili u kulinarski vodič kroz maštovite interpretacije smokve. Na meniju se mogu pronaći porchetta sa začinskim biljem i smokvama, bruschetta s buratom i sušenom smokvom, šurlice s kozicama ili gorgonzolom, lungić u umaku od smokve, pa čak i pizza Smokvica te burger s figama. Slatki segment donosi creme brule, tiramisu, panna cottu, krostate, crumble, vafle i palačinke – sve obogaćene ovom mediteranskom voćkom.
„Uz toliko različitih okusa, Dani smokava postaju prilika da svaki zalogaj otkrije neku novu dimenziju ove mediteranske voćke”, poručili su organizatori.
Manifestacija traje do 31. kolovoza, a sve radionice imaju ograničen broj mjesta uz obveznu prijavu. Krk tako još jednom potvrđuje status otočne prijestolnice smokve i najavljuje gurmansku 2026., kada će Kvarner nositi titulu Europske regije gastronomije.