Žminjka Zdenka Jakus, neumorna promotorica tradicijske istarske kuhinje, ni nakon noćne smjene u Tvornici duhana nije odmarala. Popodne je u svom domu u selu Vlašići, nadomak Žminja, složila pravi blagdanski stol za Viliju Božju (Badnjak) i još jednom pokazala kako se čuva gastronomska baština središnje Istre.
Na „večeri za pet” pridružila joj se direktorica lokalne Turističke zajednice Slavenka Blašković-Janko, pa su uz pasutice, broskvu i bakalar prebirale uspomene iz djetinjstva i običaje vezane uz božićne priprave. Jakus ističe da su upravo ta jednostavna jela „mirisom i okusom vraćala cijelu obitelj za stol”.
Njena je predanost zapažena i šire: Turistička zajednica Žminj osigurala joj je veliku črepnju kako bi autentično predstavljala stare recepte, a Zdenka je postala omiljena gošća televizijskih emisija i seoskih manifestacija. Time ne promovira samo vlastito umijeće, nego i čitavu regiju koja se sve više turistički pozicionira kroz gastronomiju.
Želja joj je, kaže, da mladi „prepoznaju vrijednost domaće terre i mora” te nastave tradiciju koju je naslijedila od baka. Dok puni kuhinju zamamnim mirisima broskve i bakala na bijelo, jasno je kako je njezin istarski stol na Viliju Božju puno više od običnog obroka – to je ispisana priča o identitetu i upornom čuvanju nasljeđa.