Japanski istraživači sa Sveučilišta Hiroshima otkrili su da popularni prirodni zaslađivač stevia, nakon fermentacije, pokazuje iznenađujuće snažan učinak protiv jednog od najsmrtonosnijih tumora – raka gušterače.
Prekretnica u laboratoriju
• Znanstvenici su steviu podvrgnuli fermentaciji pomoću bakterije Lactobacillus plantarum SN13T, inače prisutne u proizvodima poput jogurta i kimchija. • Postupak je rezultirao stvaranjem spoja nazvanog CAME (chlorogenic acid methyl ester). • U in vitro pokusima CAME je snažno usporio rast stanica raka gušterače i potaknuo njihovu programiranu smrt (apoptozu), dok su zdrave bubrežne stanice ostale gotovo netaknute.
Zašto je ovo važno
Rak gušterače prepoznat je po kasnom otkrivanju i niskoj stopi preživljavanja – manje od 10 % pacijenata živi dulje od pet godina nakon dijagnoze. Kemoterapija donosi ograničene rezultate, pa su prirodni, selektivni spojevi sve traženiji. Fermentirana stevia, zahvaljujući ciljanoj aktivaciji gena koji potiču smrt malignih stanica i blokiranju onih koji im pomažu u rastu, nudi novu istraživačku platformu.
Sljedeći koraci
Trenutačno su svi podatci prikupljeni isključivo na staničnim kulturama. Autori studije upozoravaju da se mnogi obećavajući laboratorijski rezultati ne uspiju ponoviti na životinjama ili ljudima zbog složenosti živog organizma. Ipak, selektivnost i jaki antioksidativni učinak CAME-a potiču daljnja predklinička i klinička ispitivanja.
Ako se buduća istraživanja pokažu uspješnima, fermentirana stevia mogla bi postati temelj inovativnih, prirodnih terapija protiv raka gušterače – bolesti koja trenutačno ima vrlo malo učinkovitih opcija.