Na miris škrleta, plavca, malvazija i stotina drugih etiketa proteklih se dana u zagrebačkoj Esplanadi slila prava rijeka vinoljubaca. Najpoznatiji domaći festival vina i delicija Vino.com održao se po 18. put službeno, no utemeljitelj Ivan Dropuljić s ponosom podsjeća da je riječ o jubilarnom 20. izdanju jer su „dva koronska” stajala na ledu.
„Nisam želio nikoga dovoditi u rizik”, kaže Dropuljić dok podsjeća i na centenarsku obljetnicu hotela: legendarna Esplanada izgrađena je 1925. i upravo slavi svoj 100. rođendan.
Gužva koja godi vinarima
Četiri festivalske dvorane – Pariz, Istanbul, Venecija i Smaragdna – ugostile su oko 230 izlagača, što je maksimalan kapacitet prostora. Osim hrvatske kapljice, posjetitelji su kušali i vina iz desetak zemalja, od Sjeverne Makedonije do Francuske i Moldavije. Od graševine i škrleta do pošipa i caberneta, svaki je kutak punio čaše, a vinari su strpljivo objašnjavali razliku između terroira Baranje i Istre ili pak dalmatinskih položaja.
Neočekivano prijateljstvo u vlaku
Jednu od najveselijih družina predvodio je baranjski vinar Damir Zrno (Zlatno Brdo) koji je na festival stigao u društvu dvojice brucoša matematike iz Kaštela. „Ovo vam je prvak Hrvatske u matematici”, ponosno je gestom pokazao na Emanuela Bajamića, dok je Emanuelov kolega Marko Tranfić podsjetio da su obojica „vino nosili u krvi” jer dolaze iz kraja crljenka. Trojac se upoznao u beskrajnoj vožnji vlakom Split–Zagreb, pa Zrno mlade genijalce, stare tek 18 i 19 godina, odlučio „školovati” i u enološkom smislu.
Druženju su se pridružili i istarski vinar Moreno Koronika te Emil Mehdin, što je dodatno začinilo ambijent ispred blještave novogodišnje kugle na ulazu u hotel.
Radionice: od šampanjaca do tajne templara
Na katu iznad glavne vreve redali su se masterclassovi. Sommelierka Monika Neral vodila je priču o francuskim šampanjcima, a kolega Ivo Kozarčanin otvorio skupocjene boce tokaja. No najviše znatiželje privukla je radionica posvećena – templarskim vinima.
Vitezovi templari, kako su se predstavili dr. sc. Vedran Obućina, dr. sc. Edvard Badurina i riječki poduzetnik Matija Jagodin, donijeli su prvu hrvatsku „templarsku” bocu: Malvaziju Templaru istarskog vinara Marina Rossija iz Vižinade. Prepoznat ćete je po crno-bijeloj zastavi s crvenim križem i voštanom kapici na kojoj su utisnuta dva viteza na jednom konju.
Trojac, članovi Suverenog vojnog viteškog reda Hrama jeruzalemskog, najavio je ambiciozan plan stvaranja templarskih vinskih cesta od Istre i Kvarnera do Dalmacije. Dio prihoda od prodaje tih posebnih butelja ići će u humanitarne svrhe.
Adventski uvod uz dobar gutljaj
Uz 100 svjećica na torti Esplanade i 20 godina Dropuljićeva projekta, Vino.com je i ove sezone dokazao zašto ga vinari smatraju obveznom postajom. Gužva se teško izbjegla, ali upravo se u toj vrevi, među blagim notama malvazije i dubokim tonovima plavca, slavila tradicija, novo prijateljstvo iz vlaka i povratak templarskih legendi – sve pod istim zlatnim svodom zagrebačke Esplanade.